A karácsonyt holt fával ünnepeljük?

Karácsonyfa

Frissítve! A frissítés az eredeti szöveg után következik.
Az eredeti bejegyzés ideje: 2020.09.11.
Már csak ez a hír hiányzott nekünk itt az Elbától keletre, a Kárpátok bércei között, Mária országában.
A “hanyatló nyugat” jeles településén, Bordeaux városában, a lakosság által megválasztott zöld polgármester – a HVG cikke szerint – kijelentette: nem akarja halott fával, mint díszítőelemmel ünnepelni a város terein a karácsonyt!

A karácsonyfa nagysága és a polgármester rátermettsége

Ez minálunk igazán meghökkentő álláspont, hiszen itt, a Duna-Tisza vidékén az a jó polgármester, aki a lehető legnagyobb fát állítja a város főterére. Az ide felállított karácsonyfa valósággal a hatalom nagyságának tükröződése, a város vezetőinek a lakosság irányába mutatott mérhetetlen szeretetének a szimbóluma is egyben.

Ki is merészelne a polgármesterek közül valami csenevész véznasággal előállni, amikor is a faállítás ünnepélyes pillanatát kamerák tüze öleli körbe, újságírók hada festi le a másnapi hírlapokban és az aznapi online portálokon, hogy honnan, milyen nehézségek árán küzdötték a város szívébe a döglött fát, amit persze nem így neveznek meg, senkinek nem jutna eszébe holttá nyilvánítani a pórul járt tűlevelűt.

A karácsonyfa és a vallás meg a magyarság

Ám a fa némi vallásos áhítatot is sugall, s ha valaki famentes ötlettel merészelne előállni, az már nem csupán vallásellenes, keresztényellenes vádakkal volna megdobálva, hanem a hazafiúságát, a magyar mivoltát is kétségbe vonnák.
(Mintha az ősidőkben, a sztyeppén is karácsonyfát állítottak volna az ősmagyarok).

A karácsonyt karácsonyfával ünnepeljük
A karácsonyt karácsonyfával ünnepeljük

A kistaférungozott templomok mélyéről átkokat szórnának rá, egyes műsorokban a torka elharapásáról ábrándoznának az arra illetékes publicisták, talán még Vidnyánszky Attila is rendezne hirtelen egy színdarabot, amelyben a magyar nép feltámasztja a fát és az ősi értékeket, miközben leszámol a nemzetellenes erőkkel.

Ezért aztán én magam se mernék famentes karácsonyt szorgalmazni, pusztuljon az a fa, ha már ez itt a sorsa, legfeljebb azt javasolhatom: a méretben legyen egy kis mérték!

Frissítés! 2021.11.20.

A karácsonyt fával ünneplők kritikával illettek

A bejegyzést kiajánlottam a facebook fiókomba is, és szebbnél szebb, jobbnál jobb véleményeket kaptam bejegyzésem igaztalan és tűrhetetlen voltáról. Őszintén szólva, még egészen jól megúsztam a karácsonyfáért rajongók kritikáját. 🙂
Mutatóban néhány:

– És meghótt halakat eszünk.

– A tea,- mint ital- forróvízben áztatott halott tea levelek.

– A szarvas maga terem az erdőben, mezőben…. Ha nincs karácsonykor az asztalon, akkor három vagy négy év elteltével a belvárosban legelnek.

– És a barátnőnknek meg holt virágot adunk randevúkor? Plusz ha meghívjuk vacsorzáni, akkor holt állat húsával, s ha vega, holt növény zöldség-gyümölcsével kínáljuk? Holt hülyeség ez, akárhogy is nézzük.

Én szerényen és megalkuvón csak annyit feleltem:
– Bordeaux polgármestere most biztosan el van keseredve.

Segítség érkezett Amerikából

Éppen a napokban állították föl lakóhelyemen a mindenki karácsonyfáját, ahogy az a múltban is történt emberemlékezet óta. A polgármester bejegyzésben tudatta a néppel, hogy honnan van és mekkora a fa, a szorgos médiumok fotókkal dobták bájtokra a felállítás nagyszerű pillanatait, s a coviddal éppen kórházban küzdőket leszámítva mindenkit el is öntött a hála hulláma.
(Soraimat kéretik nem polgármester elleni politikai támadásnak minősíteni, hiszen pártállástól függetlenül az ország minden városában most éppen ez és ugyanígy történik!)

Az Egyesült Államok elnöke betiltotta a karácsonyfát?– ezzel a címmel ma cikk jelent meg az Indexen.
Ebből megtudhatja a jámbor olvasó, hogy Theodore Roosevelt amerikai elnök a múlt század elején megelőzve korát nagyszerű zöld elkötelezettséggel bírt.
A cikkben egyebek között ezt írják róla:

“… egyszer egy vadászaton nem volt hajlandó agyonlőni egy medvebocsot, és később ezért a nevének felhasználásával lett világhírű játék a teddy bear, vagyis a plüssmackó, de a feljegyzések szerint az elnök minden szigorúsága és makacssága ellenére nagy környezetvédőnek számított, így hivatalába lépésének első évében nem engedte, hogy a Fehér Házban karácsonyfa álljon.”

Újabb frissítés, 2021.11.30.
Mindenki őrizze meg nyugalmát, Biden elnök nem tiltotta be a fenyőállítást, a Fehér Házban – olvasom az online magazinokban – ez évben 41, azaz negyvenegy fenyőfából varázsoltak karácsonyfát.
Csak nehogy ebből divat legyen!!!

Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük