Álomfejtés tudományosan. Miért siker az Álomfejtő blog?!

Önnek is lehetnek álmai

Álomfejtés tudományosan - Lux Erik Álomfejtő blogjaLux Erik álomfejtő blogja számtalan kérdést, hozzászólást vonz. A népszerűség okaként a kívülálló azt feltételezi, hogy a tudományos igényesség, a könnyed és alapvetően vidám stílus lehet az egyik ok. A másik pedig, hogy szeretünk az álmaink mögé nézni.

– Valóban adhatunk értelmet és jelentőséget az álmainknak?

Van-e értelme, hogy lélegzünk, hogy táplálékot veszünk fel és salakanyagot távolítunk el? Az álmok ugyanolyan rendszeresek és ugyanolyan nélkülözhetetlen fiziológiai tevékenység vezet hozzájuk. Aki alszik, álmodik; akitől megvonják az alvást, az megőrül – és végül elpusztul.

– Léteznek-e speciálisan magyar ill. férfi-női álmok?

– Nem hiszem, hogy speciálisan magyar álmok lennének, mert közvetlen összahasonlító anyagom ugyan nincs, de ugyanazokat a standardokat használom az álmok értelmezésénél – és az álmodók visszajelzése alapján eredményesen -, amiket Szondi Lipót és Ferenczi Sándor kivételével nem magyarok nem magyar álmok alapján dolgoztak ki. Az álmok individuális termékek amelyek közös képvilágot használnak – és főként variálnak. Az egyéni és a kollektív között – az egyéntől a kollektívig vezető – (csökkenő számú) közös elemek találhatóak, amik alapján csoportok képezheteőek. A család elég kézenfekvő egység, amelynek fontosságáról és lélektani funkciójáról osztom Szondi Lipót álláspontját, azonban nem áll rendelkezésemre elgendő anyag, hogy erről többet merjek állítani annál, hogy valószínűleg vannak/lehetnek családi álmok. Tudtommal talán négy-öt olyan eset volt, amikor küldtek ugyanannak a családnak a tagjai álmot. (Az elvileg családiként azonosítható álmoknál ritkábbak lehetnek, amik esetleg egy-egy népcsoportra jellemzőek, és még ritkábbak, a kollektív, mítikus álmok, de ezek sem nagyon ritkák.)

Az egyén lélektani fejlődését meghatározó módon módosítja, hogy lányként női, vagy fiúként férfi szerepre készül-e, illetve hogy milyen szerepet tölt be, milyen elvárásoknak igyekszik megfelelni. Itt is anyaghiánnyal küzdöm egyrészt (sokkal több női álmot kapok), másrészt nemcsak ezért, erre nem fordítottam különösebb figyelmet. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az álmok szereplői és történései hasonlóak, inkább a jelentésük más attól függően, hogy férfi, vagy nő álmodja-e őket. Mintegy tükörképei egymásnak. (Ahol a “jobb és a bal” fel vannak cserélve). Ami az egyik nemnél azt jelenti, hogy nem akarja/meri, az a másiknál inkább azt, hogy (még) nem képes; és viszont.

– Miről szólt az eddigi legérdekesebb ill. a legnehezebben értelmezhető álom, amellyel találkoztál?

– Öröm, és érdekes, ha mitológiai témák megismétlődnek az álmokban, még érdekesebb amikor a családtagokra irányuló szexuális késztetés az álom leírásából is érzékelhető módon billen át rémálomba, ha pedig ez még mítikus is… Amúgy az UFO-k megjelenése az álmokban különösen érdekel, mert ezek korunk mítoszai, de ezekből nem túl sok álmot kapok.

– Az Álomfejtő blog ingyenes és fizetős oldalakat is tartalmaz. A fizetős oldalak ajándékozhatóak-e karácsonyra? /álomfejtő utalvány 🙂 /

– Persze! 🙂 Bár gondolom illenék valami díszes lapot készíteni ilyen alkalomra, ha lesz rá kereslet, megoldom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.