Előválasztás: megváltó vagy futóbolond Márki-Zay?

Előválasztás: politikai csillagok

Politikusi csillagok születése – Márki-Zay; Palotás; Bokros

A 2021 évi ellenzéki előválasztás meglepetés embere kétséget kizáróan Márki-Zay Péter. Hírnevét a 2018 évi választások előtt, a rendszerváltást akaró pártok összefogása révén elnyert hódmezővásárhelyi polgármesteri cím alapozta meg.
Mozgalmat alapított (Mindenki Magyarországa) és részt vállalt az önkormányzatiságot erősítő szakmai csoportokban.
Mindez nem emelte olyan magasságokba, hogy túl sokan feltételezték volna, miniszterelnöki-jelöltség küszöbére jut az ellenzéki előválasztás során.

Nem kis meglepetésre az első forduló harmadik helyét szerezte meg, majd visszalépésre kényszerítette a korábban favoritnak tartott Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, a Párbeszéd – MSZP – LMP szövetség jelöltjét.
Fordulós eredménye, kitűnő vitakészsége, szónoki képességei, karizmája, a média kinyílt kapuin át híveinek számát ugrásszerűen növeli.

Megítélése igen változatos. A szinte megváltóként való körberajongástól a futóbolondnak titulálásán át (Oszkó Péter által) a szószegőnek kikiáltásig (Kunhalmi Ágnes révén) mindennel találkozhatunk. Az ATV mai Civil a pályán műsorában a Trump-féle populizmust is felfedezni vélték a program résztvevői Márki-Zay Péter megnyilvánulásain.

Állócsillagok – hullócsillagok a magyar politikában

A rendszerváltás óta több példát is találunk politikai csillagok hirtelen felemelkedésére.

Palotás János a híressé lett csokornyekkendőjében a taxisblokád idején vált egyik napról a másikra híressé. Egy-két egyszerű igazság kimondása a televízió kamerái előtt máris népszerű politikussá tette.
Bár négy évet eltöltött a parlamenti patkóban, nem pártpolitikai karrier befutására használta föl népszerűségét. Se állócsillag, se hullócsillag nem vált belőle a politikai mezőben.

Bokros Lajos a 2014-es budapesti főpolgármesteri választás alkalmával, mint „pótvezér” lépett színre a MoMa (Modern Magyarország mozgalom) élén.
Bokros akkor másodszor vált neves politikussá, hiszen először a „csomagja” emelte ki személyét a szürke átlagból.
A MoMa választási eredménye után a bajszos közgazdász-politikus kijelentette: az ellenzéki oldalon, tágabban a magyar politik tábláján, a MoMA megkerülhetetlenné vált. Ám Bokros Lajos hullócsillaggá vált, a MoMÁT nem kerülgették, hanem egyszerűen félrelökték a többiek.
Ez nem számított nehéz mutatványnak, mert Bokros Lajosból hiányzott az akarnokság, a szemérmetlen populizmus, a miniszterelnöki ambíció.

Vajon melyik csillagtípusba fog tartozni Márki-Zay?

Előválasztás: lehet-e jobboldali politikus a baloldal képviselője

Elvileg. Mondok egy halvány és korlátozottan érvényes igent.
Pécsett a 2018-as parlamenti választáskor közel tucatnyi jelölő szervezet, köztük a baloldali vagy baloldaliként elkönyvelt liberális pártok, Mellár Tamást juttaták a parlamentbe, vele verették meg a Fidesz képviselőjelöltjét.

Mellár volt az MDF-nek és a Fidesznek is aktív képviselője, most a Párbeszéd frakciójában ül, keresztény, konzervatív, jobboldali elkötelezettségű.
Az más kérdés, hogy Pécsett az ellenzéki együttműködés számos botránnyal hívta föl magára a figyelmet, és ezeknek a botrányoknak egyik főszereplője mindig Mellár Tamás volt.

Az előválasztás után már Gyurcsány embere?
4 éve Soros, most Gyurcsány embereként támadják

Figyelemre méltó, hogy 2022-re a legerősebb ajánló szervezetének, az MSZP-nek Pécsett nem lesz „saját” versenyzője. Szakács Lászlót, a baloldali párt egykori alelnökét a 2. választó körzetből még az előválasztás előtt „kitessékelték” az MSZP-ből. Ő most a DK színeiben nyert jogot a Fidesszel való megmérettetésre.

Tamáskodó szocialisták

A szocialista szavazók joggal tamáskodhatnak, miként lehetséges, hogy a korábban szocialista fellegvárként számon tartott várost nem képviseli a parlamenti versengésben MSZP-s, és miniszterelnök-jelöltként sem szerepel(t) szocialista politikus. Vagyis akkor kik képviselik a baloldali értékeket – jobboldaliak?
És így már érthetővé válhatott, miért halvány igennel feleltem a fejezetcímben feltett kérdésre. Kérdéses, hogy baloldali politikát demokratikus szocialisták nélkül lehet-e megvalósítani.
De a választ tovább bonyolítja, hogyan lesz baloldali politika jobboldali, konzervatív miniszterelnök alatt?

A Facebookon is elgondolkoztam a témán

Keresem a kiábrándult fidesz-szavazók tömegeit – segítsetek!

Az előválasztás során az egyik döntőként felmutatott érv a Fideszből kiábrándult tömegek megnyerésének ígérete. Mivel még egyetlen helyen sem láttam arra bizonyítékot, hogy létezne egyáltalán ilyen tömeg (Fidesz-árvák), elkezdtem gondolkozni.

Ha Márki-Zay ilyesfajta tömegre hivatkozik, akkor nyilván ő is ezek segítségével nyert polgármesterséget Hódmezővásárhelyen.
De nem, én azt olvasom, hogy az összes ellenzéki párt összefogásával nyert, különösen a Jobbik támogatása volt számára igen értékes.

Pécsett Mellár Tamás jobboldali, keresztény politikus az első forduló előtt kijelentkezett a küzdelemből, mert csak a szinte teljes ellenzéki összefogás reményében akart indulni, tehát ő se nagyon bízott a helyi, Fideszből kiábrándult, jobboldali keresztény, konzervatív tömegekben, inkább Karácsony Gergellyel intézték a visszalépéstől való visszalépés ügyét a szocialistáknál és a polgármesternél.

Nyomozni kezdtem a weben

Ha beütöm a keresőbe: “fideszből kiábrándult tömeg nagysága”, akkor mit is fogok találni.
Felmérésekre számítottam, amelyek kimutatják e tömeg nagyságát, jobboldali, keresztény, konzervatív elkötelezettségét és esetleg még mélyebb ismereteket is kapok.
Ehelyett ilyesmiket olvashattam:

– Bartus László szerint:
“… a »kiábrándult Fidesz-szavazók« soha nem voltak jobboldaliak. Többségük MSZP-s volt, és miután saját pártjuk titokban feloldódott a Fideszben, s mára jószerivel meg is szűnt, ők alkotják a Fidesz-szavazók nem elkötelezett részét, akik bármikor képesek a másik oldalon szavazni, ha ott megfelelő erőt, esélyt, programot látnak. Ezek eltűntek az MSZP-ből, kisebb részük ment a DK-ba, a többségük pedig Fidesz-szavazó lett. Soha nem volt ennyi jobboldali, ahány Fidesz-szavazó.”

– Fekő Ádám szerint:
“Amikor az ellenzék a Fideszből kiábrándult rétegek megszólításáról beszél, akkor abba a hazugságba ringatja magát, hogy egy percig is őszinte igény mutatkozott itt a mérsékelt jobboldalra…
Őket akarja bevallottan megszólítani például a Momentum főpolgármesterjelöltje, Kerpel-Fronius Gábor, utalt erre Puzsér Róbert, de kevésbé egyértelműen kijelentve a Jobbik is ezt próbálta átvinni a nagy néppártosodási projekttel. A probléma az, hogy ezek az úgynevezett Fidesz-árvák nem léteznek.”

Ezzel így nem jutok sokra, előbb találja meg Mátyás összes csontját a humán erőforrások felkent minisztere, mint én a jobboldali kiábrándult Fidesz- szavazók regimentjeit.
Segítsetek megtalálni őket!

***

Kitekintés a témában:

Trends: választási számháború az előválasztás során

A főpolgármesteri és a pécsi polgármesteri viadal állásáról

Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük