Már a vibrátor is jelent

A lehallgatás vagy az azt övező csönd a riasztóbb?

Az online médiumok némelyike töpreng kicsikét azon, miért nem követi brutális felháborodás a magyar újságírók és üzletemberek, vagyis a kormánykritikus betűvetők és pénzaratók lehallgatását.
Például:

  • QBIT: A Pegasus ügynél kisebb lehallgatási botrányba is buktak már bele politikusok
  • 444.hu: Lefotózta Orbán igazi arcát, katonai kiberfegyverrel figyelték meg, mindenki megvonta a vállát

Más médiumok az ellenoldalon a csitítás, a téma ellehetetlenítése, bagatellizálása érdekében hányták a szót és a grimaszt a tv-ben, meg a karaktert a billentyűzetükre:

  • 888: Pegasus – vihar a biliben
  • HírTV Sajtóklub (2021.09.20): A bolsi Apró klán rögeszméje a Pegasus lehallgatási ügy

Azt hiszem, az utóbbi csoport léphet a dobogó legmagasabb fokára, hiszen hetek óta síri csend honol a témában.

Igaz, nálunk még a vibrátor ügy is csendben zümmög csak, pedig az is kiverhetné a biztosítékot.

Már a vibrátor is jelent

Kasmír Hill technológiai újságíró és Surya Mattu művész, oknyomozó újságíró, mérnök a TED-en érdekes és egyben ijesztő előadást tartott az Amit az okoseszközei tudnak (és megosztanak) Önről címmel.
Kasmir Hill lakásában 18 okoseszköz működik. Mérnök kollégája egy olyan szerkezetet épített be, amely azt figyelte, ezek az eszközök küldenek-e információt valahová és ha igen, akkor mit.

Kiderült, az elektromos fogkefe nem csak a használóját figyelmezteti, hogy baj lesz a fogakkal ilyen renyhe használat mellett, hanem máshová, vélhetően a gyártóhoz is megküldi a felhasználó primitív hozzáállásának adatait.
Az okos ágy az alvás mélységéről jelent a weben kifelé is.
A mérnök kolléga simán ki tudta olvasni a tv által tovaküldött adatokból, hogy kollégája, Hill milyen műsort mennyi ideig néz.
Az igazi tudás azonban akkor érte el, amikor megtudta, hogy a hölgy a vibrátort milyen hőmérsékleten és frekvencián szereti működtetni! Valóságos orgazmuskutatás zajlik a legintimebb környezetben.

A gyártók mind derék, társadalmi pillérnek számító vállalatok

Bár a gyártók ilyesfajta lebukáskor mindig arra hivatkoznak, ők tulajdonképpen a vásárlók érdekében járnak el, hiszen a következő termékben már benne lesz az így szerzett tudás – azért látható, hogy a háttérben adás-vétel is zajlik.
Például jó pénzért megmondják, mit néznek az emberek a televízióban, melyik műsorban érdemes hirdetni.
És ez még csak a finom polgári eleje a dolgoknak.

Mert mi van akkor, ha nem a kolléga tudományos érdeklődésből, hanem a titkosszolgálat helyez el megfelelő routert, ha úgy gondolja, hogy az ellenzéki hölgy orgazmusa vagy orgazmusképtelensége is fontos információ lehet.

Na, ezt hozza össze a Sajtóklub a Pegasus ügy mintájára a bolsikkal!

Bognár László

***

A témánkba vág, elolvasásra javaslom:

Az internet megfigyelése – nagy testvérek figyelnek minket

A Pegasus a Kárpát-medencében

Az Ön gépében melyik titkosszolgálat dolgozik?

Előválasztás: megváltó vagy futóbolond Márki-Zay?

Politikusi csillagok születése – Márki-Zay; Palotás; Bokros

A 2021 évi ellenzéki előválasztás meglepetés embere kétséget kizáróan Márki-Zay Péter. Hírnevét a 2018 évi választások előtt, a rendszerváltást akaró pártok összefogása révén elnyert hódmezővásárhelyi polgármesteri cím alapozta meg.
Mozgalmat alapított (Mindenki Magyarországa) és részt vállalt az önkormányzatiságot erősítő szakmai csoportokban.
Mindez nem emelte olyan magasságokba, hogy túl sokan feltételezték volna, miniszterelnöki-jelöltség küszöbére jut az ellenzéki előválasztás során.

Nem kis meglepetésre az első forduló harmadik helyét szerezte meg, majd visszalépésre kényszerítette a korábban favoritnak tartott Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét, a Párbeszéd – MSZP – LMP szövetség jelöltjét.
Fordulós eredménye, kitűnő vitakészsége, szónoki képességei, karizmája, a média kinyílt kapuin át híveinek számát ugrásszerűen növeli.

Megítélése igen változatos. A szinte megváltóként való körberajongástól a futóbolondnak titulálásán át (Oszkó Péter által) a szószegőnek kikiáltásig (Kunhalmi Ágnes révén) mindennel találkozhatunk. Az ATV mai Civil a pályán műsorában a Trump-féle populizmust is felfedezni vélték a program résztvevői Márki-Zay Péter megnyilvánulásain.

Állócsillagok – hullócsillagok a magyar politikában

A rendszerváltás óta több példát is találunk politikai csillagok hirtelen felemelkedésére.

Palotás János a híressé lett csokornyekkendőjében a taxisblokád idején vált egyik napról a másikra híressé. Egy-két egyszerű igazság kimondása a televízió kamerái előtt máris népszerű politikussá tette.
Bár négy évet eltöltött a parlamenti patkóban, nem pártpolitikai karrier befutására használta föl népszerűségét. Se állócsillag, se hullócsillag nem vált belőle a politikai mezőben.

Bokros Lajos a 2014-es budapesti főpolgármesteri választás alkalmával, mint „pótvezér” lépett színre a MoMa (Modern Magyarország mozgalom) élén.
Bokros akkor másodszor vált neves politikussá, hiszen először a „csomagja” emelte ki személyét a szürke átlagból.
A MoMa választási eredménye után a bajszos közgazdász-politikus kijelentette: az ellenzéki oldalon, tágabban a magyar politik tábláján, a MoMA megkerülhetetlenné vált. Ám Bokros Lajos hullócsillaggá vált, a MoMÁT nem kerülgették, hanem egyszerűen félrelökték a többiek.
Ez nem számított nehéz mutatványnak, mert Bokros Lajosból hiányzott az akarnokság, a szemérmetlen populizmus, a miniszterelnöki ambíció.

Vajon melyik csillagtípusba fog tartozni Márki-Zay?

Előválasztás: lehet-e jobboldali politikus a baloldal képviselője

Elvileg. Mondok egy halvány és korlátozottan érvényes igent.
Pécsett a 2018-as parlamenti választáskor közel tucatnyi jelölő szervezet, köztük a baloldali vagy baloldaliként elkönyvelt liberális pártok, Mellár Tamást juttaták a parlamentbe, vele verették meg a Fidesz képviselőjelöltjét.

Mellár volt az MDF-nek és a Fidesznek is aktív képviselője, most a Párbeszéd frakciójában ül, keresztény, konzervatív, jobboldali elkötelezettségű.
Az más kérdés, hogy Pécsett az ellenzéki együttműködés számos botránnyal hívta föl magára a figyelmet, és ezeknek a botrányoknak egyik főszereplője mindig Mellár Tamás volt.

Az előválasztás után már Gyurcsány embere?
4 éve Soros, most Gyurcsány embereként támadják

Figyelemre méltó, hogy 2022-re a legerősebb ajánló szervezetének, az MSZP-nek Pécsett nem lesz „saját” versenyzője. Szakács Lászlót, a baloldali párt egykori alelnökét a 2. választó körzetből még az előválasztás előtt „kitessékelték” az MSZP-ből. Ő most a DK színeiben nyert jogot a Fidesszel való megmérettetésre.

Tamáskodó szocialisták

A szocialista szavazók joggal tamáskodhatnak, miként lehetséges, hogy a korábban szocialista fellegvárként számon tartott várost nem képviseli a parlamenti versengésben MSZP-s, és miniszterelnök-jelöltként sem szerepel(t) szocialista politikus. Vagyis akkor kik képviselik a baloldali értékeket – jobboldaliak?
És így már érthetővé válhatott, miért halvány igennel feleltem a fejezetcímben feltett kérdésre. Kérdéses, hogy baloldali politikát demokratikus szocialisták nélkül lehet-e megvalósítani.
De a választ tovább bonyolítja, hogyan lesz baloldali politika jobboldali, konzervatív miniszterelnök alatt?

A Facebookon is elgondolkoztam a témán

Keresem a kiábrándult fidesz-szavazók tömegeit – segítsetek!

Az előválasztás során az egyik döntőként felmutatott érv a Fideszből kiábrándult tömegek megnyerésének ígérete. Mivel még egyetlen helyen sem láttam arra bizonyítékot, hogy létezne egyáltalán ilyen tömeg (Fidesz-árvák), elkezdtem gondolkozni.

Ha Márki-Zay ilyesfajta tömegre hivatkozik, akkor nyilván ő is ezek segítségével nyert polgármesterséget Hódmezővásárhelyen.
De nem, én azt olvasom, hogy az összes ellenzéki párt összefogásával nyert, különösen a Jobbik támogatása volt számára igen értékes.

Pécsett Mellár Tamás jobboldali, keresztény politikus az első forduló előtt kijelentkezett a küzdelemből, mert csak a szinte teljes ellenzéki összefogás reményében akart indulni, tehát ő se nagyon bízott a helyi, Fideszből kiábrándult, jobboldali keresztény, konzervatív tömegekben, inkább Karácsony Gergellyel intézték a visszalépéstől való visszalépés ügyét a szocialistáknál és a polgármesternél.

Nyomozni kezdtem a weben

Ha beütöm a keresőbe: “fideszből kiábrándult tömeg nagysága”, akkor mit is fogok találni.
Felmérésekre számítottam, amelyek kimutatják e tömeg nagyságát, jobboldali, keresztény, konzervatív elkötelezettségét és esetleg még mélyebb ismereteket is kapok.
Ehelyett ilyesmiket olvashattam:

– Bartus László szerint:
“… a »kiábrándult Fidesz-szavazók« soha nem voltak jobboldaliak. Többségük MSZP-s volt, és miután saját pártjuk titokban feloldódott a Fideszben, s mára jószerivel meg is szűnt, ők alkotják a Fidesz-szavazók nem elkötelezett részét, akik bármikor képesek a másik oldalon szavazni, ha ott megfelelő erőt, esélyt, programot látnak. Ezek eltűntek az MSZP-ből, kisebb részük ment a DK-ba, a többségük pedig Fidesz-szavazó lett. Soha nem volt ennyi jobboldali, ahány Fidesz-szavazó.”

– Fekő Ádám szerint:
“Amikor az ellenzék a Fideszből kiábrándult rétegek megszólításáról beszél, akkor abba a hazugságba ringatja magát, hogy egy percig is őszinte igény mutatkozott itt a mérsékelt jobboldalra…
Őket akarja bevallottan megszólítani például a Momentum főpolgármesterjelöltje, Kerpel-Fronius Gábor, utalt erre Puzsér Róbert, de kevésbé egyértelműen kijelentve a Jobbik is ezt próbálta átvinni a nagy néppártosodási projekttel. A probléma az, hogy ezek az úgynevezett Fidesz-árvák nem léteznek.”

Ezzel így nem jutok sokra, előbb találja meg Mátyás összes csontját a humán erőforrások felkent minisztere, mint én a jobboldali kiábrándult Fidesz- szavazók regimentjeit.
Segítsetek megtalálni őket!

***

Kitekintés a témában:

Trends: választási számháború az előválasztás során

A főpolgármesteri és a pécsi polgármesteri viadal állásáról

Bognár László

Az együttműködésre késztetés eszköze – választási lehetőség

Könyvet olvasok: Joanna Faber & Julie King – Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje.
A kötetet kisgyerekes szülőknek ajánlja a kiadó, jómagam nagyapai minőségben lépek túl a szűkmarkú ajánláson 🙂
A kötet telis-tele van gyakorlati példákkal – ahol először álltam meg elgondolkozva gyerek és felnőtt, nevelés és marketing kapcsolatát felfedezve, az az együttműködésre késztetés eszközrendszere példáinál történt.

Együttműködésre késztetés

Az egyik ajánlott szülő-kisgyerek együttműködést segítő eszközt így vezeti elő a szerzőpáros:

„Nem azt mondom, hogy kényelmetlen kompromisszumokat kell kötni, vagy a háromévest kell kinevezni főnöknek Csak annyit állítok, hogy az emberi lények, a legkisebbek is, szeretik, ha beleszólhatnak az életük alakulásába.”

Számtalan példát is kapunk a választási lehetőség alkalmazására. Például:
„Ne azt mondjuk, hogy „Azonnal szállj be az autóba!” Próbálkozzunk inkább ezzel: „Óriásjárásban vagy ugrálva mész a kocsihoz?”

A vastag könyv több pontján, így ennél is megálltam és homlokomra csapva megjegyeztem, tényleg, a felnőtteknél is így működnek a dolgok!

Bebizonyítom, jöjjön a marketing

Amikor olyan helyre megyünk ebédelni, ahol pincér szolgál föl, az étkezés végén a jól felkészített főúr nem azt kérdezi, hogy kérünk-e kávét.
Hát persze, hogy nem ezt kérdezi, mert erre könnyen azt válaszolhatjuk, hogy nem. Ugyanis a döntési helyzet, amit a pincér teremt: igen vagy nem.

A marketingben jártas profi pincér viszont ezt kérdezi: presszókávét vagy cappuccinót hozhatok?
Ugye-ugye, a kiindulópont az, kávét inni muszáj, már csak az a kérdés: eszpresszó vagy cappuccinó legyen.
Ez egy az egyben ugyanaz, mint az óriásjárásban vagy ugrálva menjen-e az unokám az autóba!

***
Más könyvekről:

A szégyen könyve: Pécsi levelek 1944-ből

Friss, ropogós receptes könyv – nyálcsorgatós ajánlatok

Könyvajánló: Reklámszociológia

Hámori Gábor: Pécs madártávlatból (könyv, fotó)

Könyv. Csepeli György: A hatalom anatómiája

És egy kis plusz: Kalandok az unokámmal

Új pécsi ivókút: minőségrombolás a kultúra városában

A képen egy olyan ivókút látható, amelyen Zsolnay embléma hirdeti: jól megtervezett küllemű, vélhetően minőségi összetevőkből létrehozott anyagú ivókútból olthatja szomját a pécsi járókelő, a történelmi és művészeti értékekkel bíró várost, Európa egykori Kulturális Fővárosát felkereső turista.
Elvégre ez a település itt, a Mecsek lábánál ma is büszkén hirdeti, ez itt a kultúra városa.

A Rókus sétány ivókútja

Az egykori Szlíven Áruház mögött, a Rókus sétányon is ilyen kút állt a szomjasok rendelkezésére, majd hiányát egy tábla magyarázta, mely szerint műszaki okok miatt ideiglenesen másutt oltsa szomját aki nem bírja ki az augusztusi hőséget a Zsolnay ivókút hűs vize nélkül.

Ám a minap, pótlandó a hiányt, új ivókút-szerűséget helyeztek a régi helyére. Mutatom, hogy milyen állt itt is – a baloldali, amely egy utcával arrébb máig működik – és a jobboldali, az új, amelyet inkább itatónak, mint ivókútnak mondanék:

Ivókút és itató kút.
Ön szerint melyik illik a kultúra városához?

Szóval itt ez a”gyönyörű” fém-izé a Zsolnay helyett, s az ember annak örül csak, hogy nem fröccsöntő kisiparossal alkottattak “városszépészeti objektumot”. Bár nyilván még olcsóbban jött volna ki a város tereiért felelős csapat.

Vajon mi történt a régi kúttal?

Magyarország egyik legjobban bekamerázott városában vagyunk, a fém-izétől körülbelül 20 méterre található a sétányt pásztázó kamera.
Vajon mi látszott rajta? Galamb alatt roskadt össze vagy mi történt? Esetleg rongálás áldozata lett? Mit tudunk a tettesről, be lehet-e hajtani rajta a kárt?

De a leglényegesebb kérdés: lesz-e még itt rendes ivókút vagy a többi Zsolnay márkajelű is eltűnik? Miképpen a közeli gyakorló általános iskola elől is végképp eltűnt az ott megszokott.

***

Ivókút vita

A Facebookon vita bontakozott ki és új tartalmak is terítékre kerültek a város “szépségét” illetően:

Hőszivattyús rendszerek profi megközelítésben – SCOP Épületgépészet

42 év az épületgépészetben

Az egyetemen a közgázos hallgatóknak azt is tanítják, hogy amikor valamely feladatra külső céget keresnek majd, vegyék figyelembe a kiszemelt cégek, vállalkozások életkorát is.
Ilyen szempontból a SCOP épületgépészet minden bizonnyal komoly versenytársa lehet másoknak, hiszen 42 év tapasztalata korántsem csekélység. Ez vonatkozik a hőszivattyús rendszerek tervezésétől a beépítésig tartó munkafolyamatokra is.

Ezt a kiemelt épületgépészeti tevékenységet, amelyet Budapest és Pest megye építkezései vehetnek számításba, ráadásul úgy kell elképzelnünk, hogy a tapasztalathoz programszerűen hozzá idomítják a legfrissebb gépeket, eszközöket, berendezéseket és eljárásmódokat.

Hőszivattyús rendszerek, hőszivattyúk

Ha megfigyeljük az általuk ajánlott berendezéseket, megkapó szokszínűséget és világmárkákat találunk. Mint friss honlapjukon írják:

„Választhatunk olcsóbb hőszivattyút, mint például: Gree Versati, vagy Midea M-Thermal. Választhatunk precíz japán hőszivattyút, mint például: Daikin Altherma, Panasonic Aquarea, vagy akár a Mitsubishi Zubadan.„

Hőszivattyús rendszerek hőszivattyú választéka
Hőszivattyúk a SCOP Épületgépészet honlapjáról

A szakmai döntés alapja mindig a megrendelő szándéka szerinti. Lesz, aki a legolcsóbbat szeretné, lesz, aki a leghallkabbat, lesz, aki a hosszú távon legtakarékosabb megoldásban gondolkozik. A SCOP Épületgépészet ehhez igazodik, ebből indul ki, ehhez ad tanácsot, ehhez nyújt kész tervet és ezt is fogja megvalósítani.

A SCOP Épületgépészet friss honlapja a kínált hőszivattyúk pontos árainak feltüntetése mellett egy igazán izgalmas, felhasználóbarát árkalkulációt is kínál a honlapon böngészőknek a teljes projektre vonatkozóan. Pár perc és a látogató tisztában lesz a várható költségekkel.
Ezt ugyan az egyetemeken régebben nem tanították, de a honlapok ilyen mértékű felhasználóbarátsága – erősen növeli a potenciális vásárló bizalmát.

A cég honlapja: hőszivattyús rendszerek

NYÍLT LEVÉL Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke részére

Tisztelt Elnök Asszony!

Bizonyára már elért Önhöz az a felháborodás hullám, amelyet a legutóbbi – a kémia tanárokat is érintő – nyilatkozata kiváltott. Ezt szeretném felerősíteni, remélem, a véleményem van olyan erős, mint az Ön gondolatai. > A Klebelsberg Központ elnöke szerint nem kell minden iskolába külön kémiatanár

Negyven évi kémiatanítás, sikerek, eredmények, elismerések vannak mögöttem, véleményem szakmailag és emberileg is elfogadható annak, akinek ehhez van érzékenysége.

A kémia tantárgy jelentőségének megkérdőjelezése az utóbbi időben divattá vált, gondoljon csak arra, milyen buta viccek születnek a kovalens kötés fontosságáról, vagy szükségtelenségéről. Erénnyé vált a műveletlenség felvállalása, mert a kémia „nehéz, veszélyes, a robbanásokról szól…” és mint ilyen, felesleges.

Nos, tisztelt Elnök Asszony, ehhez a vélekedéshez asszisztálni az oktatásirányítás egyik vezetőjének több, mint hiba – egyszerűen bűn. A kémia tanárok hiányát ilyen módon magyarázni – ahogy Ön teszi – szakmaiatlan és elfogadhatatlan.

A környezetünkben MINDEN az anyagokról, jelenségekről, változásokról szól. Az ezekről való gondolkodás alapvető a 21. században. A kémia tantárgy hozzátesz a világ megismeréséhez. Akinek tudása van, nem csupán birtokolja a megismerés képességét, hanem a tudás nyomán képes lehet problémák megoldására, felfedezésekre, új alkalmazások megtalálására.

Hosszan tudnám Önnek sorolni, milyen területeken fontos a kémiai tudás, amelyhez eljuttatni a tanítványainkat rendkívül szép, felelősségteljes feladat.

Tudja-e Ön, mit jelent egy tanári, vagy tanulókísérlet előkészítése, mit jelent a megfelelő módszerek megtalálása, a szükséges eszközök beszerzése, de ezeken túlmenően a természet lényegének bemutatása, feltárása. Két iskola között (Baranyában előfordult, hogy egy tanár kolléga négy-öt(!) iskolában kényszerült kémiát tanítani) bizonyára csak az óraadás szerény lehetőségein tud gondolkodni az a tanár, aki feltétlenül többre lenne képes, ha nem ilyen szomorú élethelyzetben kellene dolgoznia.

Elgondolkodtató, mi következik ezután? Melyik tantárgy „kiűzetése” történik majd az iskoláinkból, mert nincs, aki tanítsa? Lehet, hogy Ön már tudja a választ, mi még reménykedünk. Reményünk van arra, hogy értékként megmarad a tudás, a műveltség, a szakértelem – hacsak Önök el nem rontják.

Fükéné Walter Mária
Németh László-díjas,
az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíjával kétszeresen kitüntetett,
mesterpedagógus KÉMIA TANÁR

Otthonfelújítás: napelemes rendszerek villamosenergia termelésének elszámolása

A tervek szerint 2021. július 1-jétől az otthonfelújítás programját is érintő új elszámolási rendszer került volna bevezetésre. Ez az újonnan üzembe helyezendő, otthonfelújítási támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati átvételére vonatkozott.
A meglévő szaldós elszámolást felváltotta volna a bruttó elszámolás.

Június 30-án, szerdán este azonban egy olyan kormányrendelet jelent meg, amely kimondja, hogy a 641/2020. (XII. 22.) rendelet 9. § (3) bekezdése és a 183/2021. (IV. 16.) rendelet 27. § (2) még nem lép hatályba. Vissza nem térítendő támogatással megvalósult háztartási méretű napelemes kiserőművek tehát továbbra is jogosultak a szaldó elszámolására.

Milyen is a szaldós elszámolás?

A szaldó olasz eredetű szó, jelentése egyenleg.
A napelemes rendszer elszámolásakor szaldó elszámoláson a hálózatba táplált és az onnan vételezett villamos energia különbségét értik. A napelemes rendszer beüzemelése után éves elszámoló számlát küld a szolgáltató, amin szerepel a teljes évben vételezett és megtermelt energia mennyisége. Ha többet termeltünk, mint amennyit elfogyasztottunk, akkor az áramszolgáltató visszafizeti a többletet 13-15 Ft/kWh áron.

Ha a háztartás fogyasztása volt nagyobb, akkor ezt a különbözetet nekünk kell megfizetnünk a szolgáltató felé 38 Ft/kWh áron.
Fontos szabály, hogy egy évi többlettermelést nem vihetünk át a következő elszámolási időszakba.

A szaldós elszámolás előnye

A szaldó elszámolás legfőbb előnye az, hogy az elszámolás éves szinten történik és a villamos hálózatot, mint tárolót használhatjuk. A téli időszakban a napelemek termelése kisebb, mert rövidebbek a nappalok, kevesebb a napsütéses órák száma. A háztartás energiaigénye ilyenkor nagyobb, mint a termelés és a hálózatból kell vételeznünk. Nyári időszakban fordított a helyzet. Kedvező besugárzás, napsütéses órák száma következtében sok esetben többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit a háztartás elfogyaszt. Így a termelés ez részét visszatápláljuk a hálózatba. Éves szinten a termelési és fogyasztási többlet általában nagyjából kiegyenlíti egymást.

A bruttó elszámolásról

A bruttó elszámolás részletei még nem ismertek, illetve az sem, hogy a támogatott napelemtelepítések esetében később fog-e változni az elszámolási rendszer.
Közismert, hogy az uniós szabályok miatt 2023. december 31-ig telepített napelemes rendszerekre vonatkozóan lehet szaldó elszámolást alkalmazni, az ezt követően kialakított háztartási méretű kiserőművekre más elszámolási szabályok lesznek érvényesek.

Az otthonfelújítás energia elszámolásának szereplői: az állam, a szolgáltatók, a fogyasztók

A szolgáltatók részéről folyamatos a nyomás bruttó elszámolás bevezetésére. Szeretnének ugyanis évi pár ezer forintnál több bevételre szert tenni egyre nagyobb számú fogyasztónál. Az állam is örül az egyre több napelemes rendszernek, ugyanakkor a villanyszámla 27 %-os ÁFA-jához képest a szaldó elszámolásnál a bevétele ennek töredéke. Adott helyzet feloldása egy olyan elszámolási mód lehet, melyben mindhárom szereplő enged és kap is valamit.

Józsa Péter
energia tanúsító mérnök
Innotau Kft.
Ajánlott honlapja: Energetikai tanúsítvány

Energia témában még ezeket a cikkeinket ajánljuk:

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek energia ügyekben

Energetikai tanúsítvány, a valódi megtakarítás

Szolgáltatások – energetikai tanúsítvány

Az afrikai harcsa bosszúja – a horgászat különleges pillanataiból

Horgász tavaink egy része a turisták elől sem elzárt területen fekszik, s így, ha a horgásznak kapása van, azonnal lesz közönsége.
Magam is így jártam, amikor felsírt a kapásjelzőm, sisteregve nekilódult a zsinórom a nyeletőfék jóvoltából, majd bevágás után meghajlott a botom.

Ráadásul a közeli büfét is nyitva találta a szomjas turistahad, s így nagyon hamar kisebb fajta tömeg izgulta végig az afrikai harcsával zajló küzdelmemet.
Biztató megjegyzések, jó tanácsok, kérdések záporoztak, de nem reagáltam, nagyon lekötött a harcos hallal zajló küzdelem.

Feeder és tömeg

Feeder bot keszegező spiccel, 22-es zsinór – igazán nem 4-5 kilós afrikai harcsával való küzdelemre van kitalálva 38 fokos hőségben, nézőközönséggel terhelve.

Szóval türelem és figyelem kell olyankor, amikor az izmos uszonyos ki-kitör, ilyenkor a jól beállított fék sokat segít a zsinórszakadás és a bottörés megakadályozásában.

A parthoz közel érve mindig akad önként jelentkező a szákolásra, de ezt általában elhárítom, kivéve, ha ismerős horgász segítene. Ennek az az oka, hogy az “amatőr” önkéntesek száktörő mutatványokat képesek bemutatni, nincsenek tisztában a szákolás szabályaival.

Megszákoltam a halat

Amikor kiemeltem a termetes afrikait, elégedett moraj futott végig az egyre csak gyarapodó tömegen, amely kisgyerektől visongó lánykákon át meglett házaspárokig minden korosztályt és osztályt, társadalmi csoportot, hazánkfiát és külföldi turistát magába foglalt.

Hiába a szakáll nélküli horog, a harcsa erős szájából – a figyelő tekintetek áradatában – kicsit szerencsétlenkedve ugyan, de kiemeltem a horgot.
Aztán fogtam a szákot, benne a hallal, hogy a pontypárnáról elemelve visszaeresszem a tóba.

De ekkor a harcsa bosszút állt. Kieresztette a benne felhalmozott levegőt, amelynek hangja kísértetiesen hasonlít arra, amikor az ember belei is kiengedik a gázokat.
Durrrrrrrrrrrrrrrrrr-durrrrr.
Ekkor én ösztönös rémülettel fordultam a megrökönyödött tömeg felé, s közöltem:
– Nem én voltam!

***

A horgászatról még:

Lenin botja

A horgászcikkek piacán elszabadult a marketing

Horgászat

Horgászkaland: amúrok a felszínen

Bognár László

Jönnek a csőtörések

Az árvíz megmozgatta a talajt, jönnek a csőtörések. A csőtörések műszeres beméréséről.

Csőtörés árvíz után

Jönnek a csőtörések!
Az árvízek, az egyre gyakoribb bő vízű, áradást okozó viharok elvonultával sajnos arra számíthatunk, hogy a mozgásban   volt, nagy erőhatásoknak kitett vezetékek eltörnek, elpattannak.

Nem mindegy azonban, hogy a csőtörések felderítése hogyan történik: szükségtelen bontásokkal, töréssel-zúzással vagy a vízvezeték szerelés legkorszerűbb módszereivel, pl. kamerával.

Professzionális csőtörés bemérés, műszeres csőszivárgás vizsgálat, korrelátoros csőtörés bemérés, jelzőgázos szivárgás keresés, termoképes csőhálózat hibamegállapítás – ma ezek a kifejezések jellemzik a modern vízvezeték szerelést és csőtörés-elhárítást – feleli kérdésünkre  Dancs Gyula mester.

 – Ma már csak ultramodern berendezések segítségével ill. többéves szakmai tapasztalattal lehet  hatékonyan és költségtakarékosan megoldani a legrejtélyesebb, legmegoldhatatlanabbnak tűnő csőszivárgásokat, a vízveszteségek felderítését, melyek csak felmerülhetnek a korszerű és korszerűtlen csőhálózatokban.
Az épületgépészeti szolgáltatások piacán fokozódik a verseny, előnyhöz jut, aki teljes egészében átfogja a csőtörések felkutatásának teljes spektrumát, magyarán a legkisebb szivárgásoktól (pl. padlófűtések vízvesztesége) a több száz méteres ipari vezetékekben kialakult csőtörésekig – teszi hozzá.

Csőhálózatok és javításuk, cseréjük technológiája

 – A kihívás nehézségét a csőhálózatokban alkalmazott megoldások sokasága okozza, mely magával vonja, hogy csak többféle technológia alkalmazásával szállhatunk hatékonyan szembe a különböző csőtörésekkel, vezetékszivárgásokkal.
A legmodernebb felső kategóriás akusztikus és korrelátoros készülékeket vásároltam meg magam is, hogy a lehető leghatékonyabban, legpontosabban meghatározhassam a lakáson belüli és kültéren előforduló csőszivárgásokat. Mondanom sem kell mekkora segítség egy pontos csőtörés megállapítás, hiszen így elkerülhetjük a felesleges és költséges bontásokat.
Drága térburkolatok, parkosított és nagybecsű növények, belső burkolatok menthetőek meg a professzionális csőszivárgás keresők alkalmazásával.

*****
Részletesebb tájékozódás a mester honlapján:
> Csőtörés bemérés

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek energia ügyekben

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek. Energiatanúsítvány: amit tudni érdemes

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek

Energetikai tanúsítvány

– Létezik olyan, hogy ne lenne jó egy energetikai tanúsítvány? – kérdezem Józsa Péter építőmérnöktől.
– Ha megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberrel készítteti el, akkor biztosan jónak kell lennie. A számítási metódust a jogszabály pontosan meghatározza, és vannak rá jól megírt programok, amik szintén nem tévednek.
Természetesen előfordulhatnak hibák a felmérésben, esetleg az értékek beírásában, ezért érdemes leellenőrizni amit kaptunk. 

– Hogyan készül az energia tanúsítvány, én is tudom ellenőrizni?

– Számított értékek alapján készül, meghatározzák építészeti és gépészeti szempontból a lakás tulajdonságát. Ön is ellenőrizheti, mert benne kell lennie, hogy milyen kazánnal, milyen téglával, és milyen vastag hőszigeteléssel számoltak. 

– Megvehetem a legolcsóbbat?

– Természetesen megveheti, de itt is számít a minőség. Nem mindegy, hogy egy tanúsító egy energetikai tanúsítvány javaslatot, vagy akár többet tesz a lakása javítására. Mi például árajánlatot is adunk az energiatanúsítványunkhoz, így nálunk azonnal látja mi mennyibe kerül, kiszámíthatja mivel érdemes kezdeni, mi mikor térül meg Önnek.

– Megéri felújítani? Gazdaságossági számítás jár a tanúsítványhoz?

– Valóban vannak olyan felújítások (javaslatok) amik soha nem térülnek meg, ezért egy gyors konzultációt érdemes összehozni az energetikai tanúsítóval, hogy mi az amit valójában javasol, és mennyi idő alatt térül majd meg. Mi minden tanúsítás mellé adunk árajánlatot, és azt is leírjuk, hogy ezzel mennyi energiát spórol meg a jövőben.

– Budapesten és Pest megyében kinél lehet megrendelni?

– Budapesten és Pest megyében az energetikai tanúsítvány honlap oldalon lehet megrendelni, de partnereink révén elérhetőek vagyunk több nagyvárosban is. Pl. Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Miskolc, Pécs, Székesfehervár területén is rendelkezésére állunk az energetikai tanúsítvány kiállításával.

– Ér ez valamit egyáltalán?

– Igen, én találkoztam olyan házzal ahol egy 250.000 Ft-os beruházással 3 kategóriát ugrott a ház, ráadásul ez a beruházás 1,5 év alatt meg is térült. Mindenkinek javaslom, hogy szánjon rá legalább 10 percet és olvassa el a javaslatokat. Nem titok, lesz olyan, akinek nem érdemes semmihez kezdeni, ha csak szigorúan a megtérülést nézzük. De ki ne akarna jobbítani a környezetén, ki ne szeretne csökkenteni a szén-dioxid kibocsátáson? 

– Mi történik ha nem csináltatom meg?

– Ha nem készítik el akkor szabálysértési vétséget követnek el és akár 50.000 Ft-ig büntethetőek. 2013-tól ellenőrizni fogják visszamenőleg az energetikai tanúsítványok meglétét az adásvételek kapcsán, és akinek nincsen, az büntetésre is számíthat.

– Mikor kell újra csináltatni az energetikai tanúsítványt?

– Az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év. Csak akkor kell újra megcsinálni ezen belül, ha a házon, épületen nagyobb felújítást végeztek. A pontos értékekről érdeklődjön energetikusánál. 

– Miért pont Önök, miért az Innotaut válasszuk?

– Azért, mert mi hosszú távra tervezünk. A jövő legnagyobb problémája az energiahiány lesz. Mi tudjuk hogy folyamatosan szükség lesz ránk és szeretnénk sok jól működő kapcsolatot létrehozni addig is.Készüljön fel most és ne akkor kezdjen keresgélni, amikor már nem tudja fizetni a számlát!
*****
Korábban az energetikai kérdések témájában:

És egy kis összefoglaló:

Az Innotau Kft.-t alapjaiban bemutató SlideShare ppt. – honlap: energetikai tanúsítvány