Otthonfelújítás: napelemes rendszerek villamosenergia termelésének elszámolása

A tervek szerint 2021. július 1-jétől az otthonfelújítás programját is érintő új elszámolási rendszer került volna bevezetésre. Ez az újonnan üzembe helyezendő, otthonfelújítási támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati átvételére vonatkozott.
A meglévő szaldós elszámolást felváltotta volna a bruttó elszámolás.

Június 30-án, szerdán este azonban egy olyan kormányrendelet jelent meg, amely kimondja, hogy a 641/2020. (XII. 22.) rendelet 9. § (3) bekezdése és a 183/2021. (IV. 16.) rendelet 27. § (2) még nem lép hatályba. Vissza nem térítendő támogatással megvalósult háztartási méretű napelemes kiserőművek tehát továbbra is jogosultak a szaldó elszámolására.

Milyen is a szaldós elszámolás?

A szaldó olasz eredetű szó, jelentése egyenleg.
A napelemes rendszer elszámolásakor szaldó elszámoláson a hálózatba táplált és az onnan vételezett villamos energia különbségét értik. A napelemes rendszer beüzemelése után éves elszámoló számlát küld a szolgáltató, amin szerepel a teljes évben vételezett és megtermelt energia mennyisége. Ha többet termeltünk, mint amennyit elfogyasztottunk, akkor az áramszolgáltató visszafizeti a többletet 13-15 Ft/kWh áron.

Ha a háztartás fogyasztása volt nagyobb, akkor ezt a különbözetet nekünk kell megfizetnünk a szolgáltató felé 38 Ft/kWh áron.
Fontos szabály, hogy egy évi többlettermelést nem vihetünk át a következő elszámolási időszakba.

A szaldós elszámolás előnye

A szaldó elszámolás legfőbb előnye az, hogy az elszámolás éves szinten történik és a villamos hálózatot, mint tárolót használhatjuk. A téli időszakban a napelemek termelése kisebb, mert rövidebbek a nappalok, kevesebb a napsütéses órák száma. A háztartás energiaigénye ilyenkor nagyobb, mint a termelés és a hálózatból kell vételeznünk. Nyári időszakban fordított a helyzet. Kedvező besugárzás, napsütéses órák száma következtében sok esetben többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit a háztartás elfogyaszt. Így a termelés ez részét visszatápláljuk a hálózatba. Éves szinten a termelési és fogyasztási többlet általában nagyjából kiegyenlíti egymást.

A bruttó elszámolásról

A bruttó elszámolás részletei még nem ismertek, illetve az sem, hogy a támogatott napelemtelepítések esetében később fog-e változni az elszámolási rendszer.
Közismert, hogy az uniós szabályok miatt 2023. december 31-ig telepített napelemes rendszerekre vonatkozóan lehet szaldó elszámolást alkalmazni, az ezt követően kialakított háztartási méretű kiserőművekre más elszámolási szabályok lesznek érvényesek.

Az otthonfelújítás energia elszámolásának szereplői: az állam, a szolgáltatók, a fogyasztók

A szolgáltatók részéről folyamatos a nyomás bruttó elszámolás bevezetésére. Szeretnének ugyanis évi pár ezer forintnál több bevételre szert tenni egyre nagyobb számú fogyasztónál. Az állam is örül az egyre több napelemes rendszernek, ugyanakkor a villanyszámla 27 %-os ÁFA-jához képest a szaldó elszámolásnál a bevétele ennek töredéke. Adott helyzet feloldása egy olyan elszámolási mód lehet, melyben mindhárom szereplő enged és kap is valamit.

Józsa Péter
energia tanúsító mérnök
Innotau Kft.
Ajánlott honlapja: Energetikai tanúsítvány

Energia témában még ezeket a cikkeinket ajánljuk:

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek energia ügyekben

Energetikai tanúsítvány, a valódi megtakarítás

Szolgáltatások – energetikai tanúsítvány

Az afrikai harcsa bosszúja – a horgászat különleges pillanataiból

Horgász tavaink egy része a turisták elől sem elzárt területen fekszik, s így, ha a horgásznak kapása van, azonnal lesz közönsége.
Magam is így jártam, amikor felsírt a kapásjelzőm, sisteregve nekilódult a zsinórom a nyeletőfék jóvoltából, majd bevágás után meghajlott a botom.

Ráadásul a közeli büfét is nyitva találta a szomjas turistahad, s így nagyon hamar kisebb fajta tömeg izgulta végig az afrikai harcsával zajló küzdelmemet.
Biztató megjegyzések, jó tanácsok, kérdések záporoztak, de nem reagáltam, nagyon lekötött a harcos hallal zajló küzdelem.

Feeder és tömeg

Feeder bot keszegező spiccel, 22-es zsinór – igazán nem 4-5 kilós afrikai harcsával való küzdelemre van kitalálva 38 fokos hőségben, nézőközönséggel terhelve.

Szóval türelem és figyelem kell olyankor, amikor az izmos uszonyos ki-kitör, ilyenkor a jól beállított fék sokat segít a zsinórszakadás és a bottörés megakadályozásában.

A parthoz közel érve mindig akad önként jelentkező a szákolásra, de ezt általában elhárítom, kivéve, ha ismerős horgász segítene. Ennek az az oka, hogy az “amatőr” önkéntesek száktörő mutatványokat képesek bemutatni, nincsenek tisztában a szákolás szabályaival.

Megszákoltam a halat

Amikor kiemeltem a termetes afrikait, elégedett moraj futott végig az egyre csak gyarapodó tömegen, amely kisgyerektől visongó lánykákon át meglett házaspárokig minden korosztályt és osztályt, társadalmi csoportot, hazánkfiát és külföldi turistát magába foglalt.

Hiába a szakáll nélküli horog, a harcsa erős szájából – a figyelő tekintetek áradatában – kicsit szerencsétlenkedve ugyan, de kiemeltem a horgot.
Aztán fogtam a szákot, benne a hallal, hogy a pontypárnáról elemelve visszaeresszem a tóba.

De ekkor a harcsa bosszút állt. Kieresztette a benne felhalmozott levegőt, amelynek hangja kísértetiesen hasonlít arra, amikor az ember belei is kiengedik a gázokat.
Durrrrrrrrrrrrrrrrrr-durrrrr.
Ekkor én ösztönös rémülettel fordultam a megrökönyödött tömeg felé, s közöltem:
– Nem én voltam!

***

A horgászatról még:

Lenin botja

A horgászcikkek piacán elszabadult a marketing

Horgászat

Horgászkaland: amúrok a felszínen

Bognár László

Jönnek a csőtörések

Az árvíz megmozgatta a talajt, jönnek a csőtörések. A csőtörések műszeres beméréséről.

Csőtörés árvíz után

Jönnek a csőtörések!
Az árvízek, az egyre gyakoribb bő vízű, áradást okozó viharok elvonultával sajnos arra számíthatunk, hogy a mozgásban   volt, nagy erőhatásoknak kitett vezetékek eltörnek, elpattannak.

Nem mindegy azonban, hogy a csőtörések felderítése hogyan történik: szükségtelen bontásokkal, töréssel-zúzással vagy a vízvezeték szerelés legkorszerűbb módszereivel, pl. kamerával.

Professzionális csőtörés bemérés, műszeres csőszivárgás vizsgálat, korrelátoros csőtörés bemérés, jelzőgázos szivárgás keresés, termoképes csőhálózat hibamegállapítás – ma ezek a kifejezések jellemzik a modern vízvezeték szerelést és csőtörés-elhárítást – feleli kérdésünkre  Dancs Gyula mester.

 – Ma már csak ultramodern berendezések segítségével ill. többéves szakmai tapasztalattal lehet  hatékonyan és költségtakarékosan megoldani a legrejtélyesebb, legmegoldhatatlanabbnak tűnő csőszivárgásokat, a vízveszteségek felderítését, melyek csak felmerülhetnek a korszerű és korszerűtlen csőhálózatokban.
Az épületgépészeti szolgáltatások piacán fokozódik a verseny, előnyhöz jut, aki teljes egészében átfogja a csőtörések felkutatásának teljes spektrumát, magyarán a legkisebb szivárgásoktól (pl. padlófűtések vízvesztesége) a több száz méteres ipari vezetékekben kialakult csőtörésekig – teszi hozzá.

Csőhálózatok és javításuk, cseréjük technológiája

 – A kihívás nehézségét a csőhálózatokban alkalmazott megoldások sokasága okozza, mely magával vonja, hogy csak többféle technológia alkalmazásával szállhatunk hatékonyan szembe a különböző csőtörésekkel, vezetékszivárgásokkal.
A legmodernebb felső kategóriás akusztikus és korrelátoros készülékeket vásároltam meg magam is, hogy a lehető leghatékonyabban, legpontosabban meghatározhassam a lakáson belüli és kültéren előforduló csőszivárgásokat. Mondanom sem kell mekkora segítség egy pontos csőtörés megállapítás, hiszen így elkerülhetjük a felesleges és költséges bontásokat.
Drága térburkolatok, parkosított és nagybecsű növények, belső burkolatok menthetőek meg a professzionális csőszivárgás keresők alkalmazásával.

*****
Részletesebb tájékozódás a mester honlapján:
> Csőtörés bemérés

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek energia ügyekben

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek. Energiatanúsítvány: amit tudni érdemes

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek

Energetikai tanúsítvány

– Létezik olyan, hogy ne lenne jó egy energetikai tanúsítvány? – kérdezem Józsa Péter építőmérnöktől.
– Ha megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberrel készítteti el, akkor biztosan jónak kell lennie. A számítási metódust a jogszabály pontosan meghatározza, és vannak rá jól megírt programok, amik szintén nem tévednek.
Természetesen előfordulhatnak hibák a felmérésben, esetleg az értékek beírásában, ezért érdemes leellenőrizni amit kaptunk. 

– Hogyan készül az energia tanúsítvány, én is tudom ellenőrizni?

– Számított értékek alapján készül, meghatározzák építészeti és gépészeti szempontból a lakás tulajdonságát. Ön is ellenőrizheti, mert benne kell lennie, hogy milyen kazánnal, milyen téglával, és milyen vastag hőszigeteléssel számoltak. 

– Megvehetem a legolcsóbbat?

– Természetesen megveheti, de itt is számít a minőség. Nem mindegy, hogy egy tanúsító egy energetikai tanúsítvány javaslatot, vagy akár többet tesz a lakása javítására. Mi például árajánlatot is adunk az energiatanúsítványunkhoz, így nálunk azonnal látja mi mennyibe kerül, kiszámíthatja mivel érdemes kezdeni, mi mikor térül meg Önnek.

– Megéri felújítani? Gazdaságossági számítás jár a tanúsítványhoz?

– Valóban vannak olyan felújítások (javaslatok) amik soha nem térülnek meg, ezért egy gyors konzultációt érdemes összehozni az energetikai tanúsítóval, hogy mi az amit valójában javasol, és mennyi idő alatt térül majd meg. Mi minden tanúsítás mellé adunk árajánlatot, és azt is leírjuk, hogy ezzel mennyi energiát spórol meg a jövőben.

– Budapesten és Pest megyében kinél lehet megrendelni?

– Budapesten és Pest megyében az energetikai tanúsítvány honlap oldalon lehet megrendelni, de partnereink révén elérhetőek vagyunk több nagyvárosban is. Pl. Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Miskolc, Pécs, Székesfehervár területén is rendelkezésére állunk az energetikai tanúsítvány kiállításával.

– Ér ez valamit egyáltalán?

– Igen, én találkoztam olyan házzal ahol egy 250.000 Ft-os beruházással 3 kategóriát ugrott a ház, ráadásul ez a beruházás 1,5 év alatt meg is térült. Mindenkinek javaslom, hogy szánjon rá legalább 10 percet és olvassa el a javaslatokat. Nem titok, lesz olyan, akinek nem érdemes semmihez kezdeni, ha csak szigorúan a megtérülést nézzük. De ki ne akarna jobbítani a környezetén, ki ne szeretne csökkenteni a szén-dioxid kibocsátáson? 

– Mi történik ha nem csináltatom meg?

– Ha nem készítik el akkor szabálysértési vétséget követnek el és akár 50.000 Ft-ig büntethetőek. 2013-tól ellenőrizni fogják visszamenőleg az energetikai tanúsítványok meglétét az adásvételek kapcsán, és akinek nincsen, az büntetésre is számíthat.

– Mikor kell újra csináltatni az energetikai tanúsítványt?

– Az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év. Csak akkor kell újra megcsinálni ezen belül, ha a házon, épületen nagyobb felújítást végeztek. A pontos értékekről érdeklődjön energetikusánál. 

– Miért pont Önök, miért az Innotaut válasszuk?

– Azért, mert mi hosszú távra tervezünk. A jövő legnagyobb problémája az energiahiány lesz. Mi tudjuk hogy folyamatosan szükség lesz ránk és szeretnénk sok jól működő kapcsolatot létrehozni addig is.Készüljön fel most és ne akkor kezdjen keresgélni, amikor már nem tudja fizetni a számlát!
*****
Korábban az energetikai kérdések témájában:

És egy kis összefoglaló:

Az Innotau Kft.-t alapjaiban bemutató SlideShare ppt. – honlap: energetikai tanúsítvány

Kukutyinban az online marketing is más

A járvány bejárta Európát és számtalan honlap, blog, facebook és egyéb fiók követte a céget, a vállalkozást, az intézményi lerakatot a csődbe.
A megszűnést (jobb esetben az új tulajhoz kerülve a profilváltást) sok esetben nem követi a honlap vagy más webes megjelenítés.
Erre a nem követésre hadd mutassak két pécsi példát.

Kukutyinban hegyzik vagy nem hegyzik a zabot?

Mint a kiemelt képünk mutatja, a pécsi Kukutyin játszótérre keresve azt az információt kapjuk, hogy végleg bezárt.
Pedig nem!
Sőt, szépen felújították, aranyos, barátságos játszótéren merülhetnek játékba a gyerekek.
Csupán az internetes gazdák nem aranyosak és barátságosak, mivel a frászt hozzák arra a nagypapára, akit megkértek, hogy vigye az autójával az unokáját Kukutyinba. Mármint a játszótérre.
Az öreg nem ismervén a helyet a webre nézett és majd’ eldobta a homokozós vödröt és lapátot, hogy akkor most mi is ilyenkor a megfelelő eljárás…

Akkor most megnyitott vagy bezárt?

Bezárt üzlet
Melyik igaz: megnyitottak vagy bezártak?

Hasonló helyzetről számoltam be, más aspektusból – Amikor a SEO nem elég – egy szakmai blogban.
A weben semmi nem utalt arra, hogy ez az üzlet bezárt volna, a helyszínen szembesültem a ténnyel – a fentebb látható felemás módon.

A tanulság csupán annyi: ahol ennyi változás, értsd, boltbezárás történt, főleg a koronavírus járvány gazdasági vetületeként, ott a vásárló jól teszi, ha nem feltétlenül hisz el mindent az interneten beszerezhető információknak. És azért ez elég nagy baj!

Önfegyelem a koronavírus járványban

Vendég bejegyzés: szerzője Héder Sándor, országosan ismert tréner, címzetes egyetemi docens, a Forlong ügyvezetője.

Több önfegyelem, önuralom, önkontroll és a koronavírus válság

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében nagyobb önfegyelem, önuralom kell a lakosság részéről a szabályok betartásában. Mindennap ezt halljuk politikusoktól, virológusoktól, orvosoktól egyaránt. Naponta halljuk, hány ember ellen kellett eljárást indítani a hatóságoknak, mert nem tartották be a szabályokat, pl. nem hordták a maszkot. Rendkívül fontos téma tehát az önfegyelem, önuralom, az önkontroll. Járjuk körbe, nézzük meg, milyen tanulságokkal szolgálhat e téma a vezetők számára.

Amellett szeretnék érvelni, hogy az önfegyelem nem alakul ki varázsütésre, pláne nem alakul ki utasításra. Az önfegyelem mindenki számára megtanulandó és folyamatosan fejlesztendő készség.

Miért olyan nehéz kérdés ez az önfegyelem, önuralom, önkontroll, hogy állandóan fel kell hívni rá a figyelmünket?

Miért nem elég egyszer elmondani, hogy be kell tartani az előírásokat, hogy azok minket védenek? Miért nem elég a racionális magyarázat, vagy a gyakran dörgedelmes, néha drámai felhívás? Ennyire buták lennénk, hogy nem értjük meg, egyénileg jobban járunk, a közösség is jobban jár, ha betartjuk az előírásokat?

Min is kell uralkodnunk, amikor önuralomról van szó?

A koronavírus válság, a bizonytalanság, a munkánk elvesztésétől való félelem, a szervezetlenség, a sokszor egymásnak ellentmondó információk, rémhírek mind kellemetlen érzéseket okoznak bennünk.

Ha valami, valaki kívülről kényszerít minket cselekedeteink, megszokásaink megváltoztatására az kellemetlen érzést kelt bennünk. „Ránk kényszerítik ezt a maszkot! Bepárásodik a szemüvegem, nem kapok normálisan levegőt! Tudod milyen sz.., egész nap ebben lenni? Viselje az, aki kitalálta!”

Ha valaki stresszel a környezetünkben, ha valakit baj ér a családunkban, baráti körünkben, ismerőseink körében, az ugyancsak kellemetlen érzéseket okoz nekünk.

Minnanyiunknak megküzdési stratégiákat kell kidolgoznunk a bizonytalanságok közepette, ami nagy mentális energiát igényel, utazást az ismeretlenbe, ami megint kellemetlen érzéseket okoz.

Valójában a kellemetlen érzések menedzseléséhez kell az önuralom, az önkontroll. Ahhoz, hogy a kellemetlen érzések ne okozzanak agressziót, meggondolatlan, impulzív cselekedeteket. Az önfegyelem, pedig ahhoz, hogy a kellemetlen érzések ellenére azt tegyük, amit a kellemetlen érzések megjelenése előtt akartunk.

Mi történik, ha megjelenik bennünk egy kellemetlen érzés?

Abban a pillanatban megjelenik az egónk, hogy megvédjen minket!

Egónk, mint testőr
Egónk, mint testőr

Az egónk megjelenhet, mint kiképzett harcos, aki bármely pillanatban kész a támadásra válaszolni!
„Mi ez a marhaság, menjünk tiltakozni a bezárások ellen!”
„Én ugyan nem oltatom be magamat!

„Nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak!”
Egónk azonnal nyersen visszavág, és maga a visszavágás mindjárt kellemes érzéssel tölt el.

Az egónk megjelenhet, mint mindenhez értő észosztó.
„Feleslegesek a szabályok, az egész vírus kitaláció!”
„Te is tudod, kik indították el ezt az egészet?”
„Már rég azt kellett volna csinálni, hogy….”
Az egónk mindenre talál egy jól hangzó, pici igazságot tartalmazó rossz magyarázatot. Kedvenc mondata: „Nyugi, majd akkor megyünk át a hídon, ha odaértünk!” Jó érzés okosnak érezni magunkat és felment mindennemű önvizsgálattól, cselekvéstől. Én sokkal jobb vagyok, mint a többi!

Az egónk a szép jövőbe röptet bennünket

Segítenek bennünket, jön az oltás, jön a segély, jön a támogatás, önrész nélküli pályázatok, senkit sem hagynak az útszélén! A válság után minden jó lesz, sőt jobb is lesz, mint előtte volt. Picit kell csak várni. Addig is van internet, Netflix, Youtube, okostelefon, tablet! Filmnézés közben legalább nem gondolunk a problémáinkra.

Egónk, az álmodozó
Egónk, az álmodozó

A boltokban van kaja, pia – most élesztő is van. Adómentesen főzhetjük a pálinkát! Csupa megnyugtató hír! Majd valahogy megoldódik ez az egész hajcihő!

Mit tart az egónk fő feladatának?

Fő feladatának a kellemetlen érzések azonnali elhessegetését és a megszokott érzések visszaállítását tartja!

  • Egónk gyorsan ítélkezik, fekete fehérben gondolkodik. Barát vagy ellenség!
  • Elsősorban emberekben keresi a kellemetlen érzéseink okozóját, – lásd Daniel Gilbert nagyszerű előadását – és aki keres, az talál is! Kikben? Másokban!
  • Nincs szeme a komplexitásra, a tények vizsgálatára, gondolkodásra, hisz a kellemetlen érzéseket azonnal el kell űzni.
  • Nem érdekli a jövő, kit érdekelnek „mások” rajtam, a mieinken kívül? „Törődjön mindenki a saját dolgával!” „Itt már a farkastörvények uralkodnak!”
  • Az egónk megjelenése cselekvésünk elodázását okozza. Ha valamit is cselekszünk az nem más, mint a rövidtávú megoldásokért rögtönözve, átgondolatlanul kitalált tűzoltás.

Az egónk megvéd a kellemetlen érzésektől, a gondolkodástól, az önvizsgálattól, a szokatlan, kellemetlen cselekedetektől, de a jövő, a hosszú távú, fenntartható megoldások és a közösség elhanyagolása árán! A megoldás az egónk okozta impulzív viselkedés kordában tartására azonban nagyon egyszerű: az önfegyelem, önkontroll, önuralom gyakorlása!

Tényleg egyszerű az önfegyelem, önkontrol, önuralom gyakorlása?

Gondoljunk csak bele:

Elég csak minden nap elmondani az embereknek, hogy legyen már bennük kis önfegyelem, önkontroll, önuralom és viseljék a maszkot, tartsák be a távolságot, mossanak kezet, tartsák be a szabályokat?

Az orvosnak elég csak annyit mondani a túlsúlyos páciensének, hogy kéne kis önfegyelem, önkontroll? Ne egyen annyit!

Az orvossal, boltossal, utastárssal agresszíven viselkedőnek elég csak felhívni a figyelmét, hogy: „Ember, uralkodjon már magán!”

Akinek meg felhívtuk a figyelmét, hogy legyen önkontrollja, de mégsem volt, mégsem hordja a maszkot, mégse fogy le, mégsem hagy fel a droggal, azt kipellengérezzük vagy drasztikusan megbüntetjük. Ettől kialakul az önfegyelem?

Az önkontroll, önfegyelem, önuralom olyan készség, amit meg kell tanulnunk

Attól, hogy nálunk okosabb ember felhívja a figyelmünket arra, hogy legyen bennünk, még nem lesz!

Amellett érvelek, hogy az önuralmat, az önkontrollt, az önfegyelmet gyermekkorunktól kezdve tanulnunk kell, és életünk végéig dolgozhatunk fejlesztésén.

Hogy mennyire nehéz az önuralom, mennyire nehéz együtt élni a kellemetlen érzésekkel, arra a legnagyszerűbb példa a pillecukorteszt kísérlet, amelyről magyarul is megjelent a könyv. Minden vezető figyelmébe ajánlom!

Az önfegyelem megtanulását „ellenszélben” kell végeznünk, hisz a fogyasztói társadalom azt sugallja, hogy mindent azonnal megkaphatsz. Ha nincs pénzed, könnyen kölcsönhöz jutsz. Iparágak hada dolgozik azon, hogy azonnal menjünk a vágyaink után. Gondolkodnunk nem sokat kell, hogy mi legyen a célunk, mert megmondják, mi legyen az. Azon sem gondolkodunk, ki a barát, kiket kell utálnunk, mert naponta halljuk.
Szóval nézetem szerint nem teljesen fair most számon kérni az embereken az önfegyelem hiányát – de nem akarom ebben az irányban továbbvinni írásom.

Vezetőknek különösen fontos, hogy megtanuljanak együtt élni a kellemetlen érzéseikkel

A vezetői munka tele van olyan eseményekkel, amelyek kellemetlen érzéseket okoznak. Elromlik a gép, nem jön meg az alapanyag, elmegy a drága pénzen kiképzett munkaerő, teljesítményproblémák, minőségi problémák, csúszó határidők. A vezetők is emberek, bennük is megjelennek ilyenkor a kellemetlen érzések, bennük is megjelenik a stresszhormon, és őket is meg akarja védeni az egójuk.
Ha azonban a vezetők sikeresek, eredményesek akarnak lenni, a kiválóságra törekednek, akkor nem elég megtanulniuk együtt élni a kellemetlen érzéseikkel! Nekik ennél tovább kell menniük! Meg kell tanulniuk a kellemetlen érzéseik hullámain élvezettel céljaik felé szörfözni!

Amennyiben Tisztelt Olvasóink meg akarnak tanulni szörfözni a kellemetlen érzéseik hullámán és céljaiktól eltéríthetetlenek akarnak lenni, akkor ajánljuk programunkat!

Légy eltéríthetetlen a céljaidtól
AAkár a képre, akár az Online egyéni tanácsadás kifejezésre kattintva eljuthatunk a Forlong programjához

***
Linkajánló:

A szolgáltatás és a szolgálat szavai

Kik azok a gyalogosok? – kérdezhette magától a tanácsadó, mielőtt belerúgott volna egy asszony hasába.

Miként fogom szólítani…

Az ügyfeleket még cégen belül is illik X úrnak, Y hölgynek szólítani, még ha éppen nincsenek is jelen a szóban forgó ügyfeleink, mert így folyamatosan megadjuk azt a tiszteletet, amely nem csak kijár, hanem szükséges is ahhoz a szolgálathoz, amit a munkánkkal végzünk számukra.

Persze láttam-hallottam már más cégnél olyant, hogy jaj, megint annak a parasztnak fogunk dolgozni; te jóisten, megint a skót ügyfél sirámait kell majd hallgatnunk; az a pökhendi fráter lyukat beszél majd a hasamba … és így tovább. Biztosra veszem, hogy ez a hozzáállás a teljesítményben is meg fog mutatkozni.

Szolgáltatás és szolgálat egy tőről fakad

Éppen ugyanezért aggályos, amikor politikusok szájából hallunk olyan kifejezéseket, hogy “panelproli”, “nyugger”, “libernyák”, “inas” és hasonlók, mert ezekből aligha következik a SZOLGÁLAT alázata és elhivatottsága a politikus részéről.

Művelt sakkjátékosok nem parasztot mondanak, amikor gyalogról esik szó!

Király, bástya, huszár, gyalog sakktáblán.

Apropos sakk. A királyok kora lejárt, a bástyából kilopták a cementet, a futó külföldön keresi a kenyerét, a vezér nem nagyon illik a demokráciához – így most már mégiscsak a gyalogban bízhatunk – talán!

B.L.

Szakmunkások, fizikai munkások toborzása

Égető munkaerőhiánytól szenved a gazdaság több ágazata. Több tízezer munkáskéz hiányzik és a pandémia után felpörgő gazdasági fellendülés is szakmunkás, betanított munkás, fizikai munkás után fog kiáltani.
Például az építőipar, a könnyűipar, az élelmiszeripar, a járműipar, a mezőgazdaság szívesen alkalmazna új, szorgalmas munkaerőt – és ezekben az ágazatokban a felmérések szerint szívesen el is helyezkedne a vietnámi munkaerő!

A jó nevű fejvadász cég: Aarenson

Az Aarenson Consulting fejvadász cég 2005 óta stabil szereplője a hazai piacnak a munkaerő közvetítés, a fejvadászat, a szakmunkás és fizikai munkás kiválasztás területén. Tehát aligha véletlen, hogy a magyar munkaerő hiány oldása érdekében új utakon is határozott lépéseket tesz a vállalkozás.
Mint most, amikor a megrendelőként fellépő magyar vállalatok igényeinek megfelelően kiválasztja a motivált és elkötelezett vietnámi munkaerőt.
Az Aarenson tevékenysége ennek a munkának a területén a munkáltatói igénytől a toborzáson át a kiválasztásig, az adminisztráció intézéséig és kiegészítő szolgáltatásokig terjed.

Munkaerő toborzás

A munkaferő toborzás folyamatába olyan fontos tényezők is beleértendők, mint a kiválasztott munkaerő magyarországi törvényes munkavégzéséhez szükséges előzetes adminisztráció elvégzése. De említhetjük a segítségnyújtást a nyelvtanfolyamok megszervezése terén is. De fontos segítséget jelenthet a munkaadó számára az Aarenson közvetítő szerepe a munkásszállás szolgáltatók irányába.
Minderről az Aarenson Consulting friss honlap részlegéből tájékozódhatnak az érdeklődő munkaadók: Szakmunkás toborzás

***

A vietnámi munkaerő igényléséről másutt:

Csatorna és vízvezeték: védekezés a fagy ellen

Tél, fagy, kár…Vagy mégse? Okos védekezés a csatorna és vízvezeték rendszerekben. Duguláselhárítás.

Fagy és jég

A fagyok beálltával nem csak autóinkra, vagy érzékeny virágainkra kell odafigyelnünk, hanem a házunk, nyaralónk csatorna- és vízvezeték rendszerének fagymentesítésére is.
A legnagyobb károkat általában a tartós fagy okozza, nem a hajnali -1-2 fok, így legkésőbb a kemény tél beállta előtt mindenkinek érdemes az alábbi feladatokat elvégezni.
Ne sajnáljuk rá az időt, mert mindössze 1-2 órás munkával sok időt, pénzt, energiát és idegeskedést spórolhatunk magunknak.

Nyaralók fagymentesítése

A szerencsésebbek a nyaralóik vízmentesítésével kezdhetik a felkészülést a télre.
Itt első lépésként zárjuk el az aknában található fő vízcsapot, majd nyissuk meg a legalacsonyabban lévő kerti csapot – ne feledkezzünk meg a kerti zuhanyról sem, vagy esetleg az öntözőberendezésről – azután pedig sorban az összes csapot a házban. Ezzel a lépéssel vízmentessé tettük a csőrendszert. A következőkben érdemes végiggondolni, hogy vajon mely berendezéseink tartalmazhatnak még vizet?
Az egyik ilyen például a bojler, amelyből egy kis kifolyócsövön keresztül leengedhető a folyadék, a másik pedig a WC tartály. Ezt nem csak egyszerűen lehúzzuk, hanem a szerelvények apró lyukaiban, réseiben megbújó vizet is fel kell itatnunk.

A fagyálló nem csak az autóban állja a fagyot

Egy egyszerűen kivitelezhető ötlet, hogy az összes szifonba töltsünk fagyállót, és itt gondoljunk az egyszerűen és olcsón beszerezhető téli fagyálló folyadékra. Miután az összes fellelhető vizet leeresztettük, zárjuk el a korábban megnyitott csapokat.
A kertben még szenteljünk figyelmet a locsolócső alapos víztelenítésének, és a felszíni esővízgyűjtő tartályokban se hagyjunk folyadékot.

Vízakna, vízóra – szétfagyhatnak

Ezzel végeztünk is a kerti és a benti fagyvédelemmel, jöhet a vízakna és a vízóra! A legtöbb vízaknában van egy leürítő csap, amely az aknában található és segít a kerti csap felszín alatt futó csövéből leereszteni a vizet.
Az aknában lévő vezetékek, szerelvények fölé érdemes hungarocellt, vagy több réteg kartonpapírt fektetnünk és meggyőződni arról, hogy eljövetelkor lezártuk az aknafedelet.

Nem fűtött helységek védelme

A következőkben a télen is lakott épületekben felmerülő problémák megoldásáról kell gondoskodnunk. Elsőként a nem fűtött helyiségekben lévő vízvezetékekről, amelyek cseréje fagyás esetén nemcsak sok pénzbe kerülhet, hanem csatornázási szakembert is kíván. Így olcsóbban jövünk ki, ha inkább megoldjuk, hogy a leghidegebb időben is +1-2 °C legyen ezekben a helyiségekben. Ha ez gyakorlatilag megoldhatatlan, akkor a kemény fagyok idején hagyjunk csepegni egy-két csapot, mert a mozgásban lévő víz nehezebben fagy meg, mint az állóvíz. Gondoljunk itt a tavainkra és a folyóinkra télidőben.
De alkalmazhatjuk a csövek beburkolását is erre az időszakra. Ha minden jóakaratunk ellenére mégis megtörtént a baj, akkor mindig lassan, fokozatosan melegítsük fel a csöveket, mert a hirtelen olvadó víz megrepesztheti azokat.

***
A fenti jó tanácsokat adta:
Világi Tamás duguláselhárító mester
További információk a témában az alábbi interaktív honlapon:
> Duguláselhárítás Budapesten és Pest megyében
***

Átfogó elemzés a duguláselhárítás online megjelenítéséről:

Korábban a duguláselhárítás témájában:

Újra fogy a WC-papír

Legutóbb szeptember elején vizsgáltuk meg, vajon mérhető-e a koronavírus második hullámának erősödésével ugyanaz a bevásárlási láz, amit tavasszal az első hullámnál tapasztaltunk.
Akkor úgy láttuk az internetes keresésekből, hogy a trendek nem mozdultak, nyoma sem volt felvásárlási láznak.

Változott a vírushelyzet, szigorodtak az intézkedések

Ám november elején már napi 100 körülire nőtt a koronavírus fertőzéseiben elhunytak száma, 4-5000-re az új fertőzött polgárok statisztikája.
Ennek nyomán szigorú intézkedések léptek érvénybe, például a szállodák nem fogadhatnak vendégeket (némi kivételtől eltekintve, mint az üzleti út vagy mint a tanulmányok folytatása).
A Google Trends-ben nyomon követhetően az internetes keresések jól tükrözik a változásokat.
Íme, a hotel szóra így alakultak a weben a keresések:

Az elmúlt 5 évben a hotel szóra így kerestünk. Most újra a tavaszi mélypont felé közelítünk.

Egyes televíziós híradók szerint a szigorítások nyomán (kijárási tilalom; csoportosulások korlátozása; maszkviselés mindenütt stb.) beindult újra a felvásárlás, főleg vidéken.

Hirdetés

Ezt némiképp ellenőrizendő újra megvizsgáltam a klasszikus termékek iránti internetes keresések helyzetét, amelyek hagyományosan a felvásárlások centrumában foglalnak helyet:

Liszt, élesztő, konzerv a Google Trends-ben
Liszt, élesztő, konzerv – az elmúlt 3 hónapban azonos szinten mozog

Az ábra szerint egyelőre inkább csak szubjektív érzet lehet a felvásárlási láz érzékelése, mint tömegesen végrehajtott cselekvés.
Egyetlen klasszikus terméknél mutathatok ki növekedést, ez pedig a WC-papir:

A WC-papír keresettség 90 napja
A WC-papír most jobban fogyhat – erre utal a webes keresettsége

Összességében azt mondhatom: a felvásárlási láz terén a lakosság nem ismétli önmagát, elkerüli a tavaszi rohamok lázát!

***
A szeptemberi szemlénk: Koronavírus 2. hullám: van felvásárlás?

A Google Trends eszközéről bővebben itt: Trendek rendje: Google Trends

Korábban a téma magazinunkban: Koronavírus: piacokat szűkít és bővít

És egy cikk máshonnan: Koronavírus kontra szennyvíz