Kattints, ha bírsz! Vírusveszély az Interneten is

Vírusveszély

vírusveszélyVírusveszély az interneten, 2009

Szakíts, ha bírsz! – ki ne emlékezne gyerekkorából a hetyke és elvárt feleletre, amit az adj király katonát felszólításra ordítottunk annak idején?!
Mindennek modernkori változataként már azt kiálthatnánk: kattints, ha bírsz!

Aki a keresőből, a Google-ból közelít a honlapok felé, máris betett egy biztonsági szűrőt a veszély és a számítógépe közé.
Ugyanis a keresőkirály a vírusterjesztő honlapokat figyelmeztetéssel látja el: “Az oldal káros lehet a számítógépe számára.”

Egyre több honlapon látható mostanában ez a felirat.

Amit a kalandos kedvű szörfözőnek ajánlhatunk – ilyen oldalt semmiképpen ne nyisson meg!

És persze azt is ajánljuk, hogy víruskereső programot csakis ismert és jó nevű webhelyről töltsünk le, ugyanis nem egy esetben éppen vírusölőnek álcázott program hozza a vírust a gépünkre.

Sokunkban élhet olyan képzet, hogy a vírust küldő ember ott ül a gépe mögött, s kajánul vigyorog, amint belelát a gépünkbe, elolvasva leveleinket és kiráncigálva biztosnak vélt helyéről a bankszámla számunkat is.

Nos, ez nem így van, robotok intézik az egész ügymenetet, s a fertőzött számítógépek milliói (!) várják, hogy zombi létük beteljesedjék: ál-kattintóként szerezzenek meg hirdetési pénzt, eladható e-mail címeket gyűjtsenek, bankfiókokat nyissanak meg – s ki tudja, talán még hadicélok is mozgatják a tilosban járó kezeket.

– Adj király katonát!

– Kattints, ha bírsz!

***

Kapcsolódó írások:

Gerillamarketing: vírusmarketing másként

Tárhelyszolgáltatók és vírusírtók – írtó nagy a feszültség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük