Középpontban Bajnai Gordon

Együtt, Milla, Bajnai

Bajnai Gordonra így keresünk a GooglebanBajnai Gordon 2012. október 23-án, a Milla tüntetésen zászlót bontott, egészen pontosan az Együtt 2014 Mozgalom zászlaját.
A magyar politikai életben számosan várták a volt miniszterelnök visszatérését a politikai arénába, remélve, hogy csendes, szerény magatartásával éppen egy olyan politikai kultúrát testesít meg, amely szöges ellentéte az Orbán Viktor által képviselt politikai kultúrának.Mások viszont éppen ellenkezőleg, nem várták és/vagy nem szívesen látják a “liba-üggyel” folyamatosan támadott egykori miniszterelnököt.
Akárhogy is, azt mindenképpen nyomon követhetjük a médiában, hogy Bajnai Gordon személye egycsapásra középpontba került, “a csapból is ő folyik”, az ő színre lépésének következményeiről nyilatkoznak politikusok és politológusok.
Míg egyfelől a szerény, ám megbízható gazdasági szakembert üdvözlik benne, aki egyszer már megmentette az országot a szakadékba zuhanástól, addig mások mindent elkövetnek, hogy “karaktergyilkosság” áldozatává tegyék, illetve más megfogalmazásban: rábizonyítsák bűnét, az igazságot.

Az interneten összehasonlítást tettem a Google Trends eszközzel, vajon az elmúlt 90 nap miként tükrözi a weben történt rákeresésekben Bajnai Gordon és más ellenzéki politikusok személye, politikája iránti érdeklődést.
Bajnai mellett Mesterházy Attila (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (Demokratikus Koalíció) és Jávor Benedek (LMP) nevét vizsgáltam az elmúlt kilencven napban, s ábránk azt mutatja meg, hogy egymáshoz viszonyítva milyen arányban kerestek rá az internet látogatói Magyarországon kiválasztott “szereplőinkre”.

Bajnai Gordon és más politikusok az internetes keresések tükrében

Az ábrábról leolvasható, hogy 2012 október utolsó napjai a netes keresésekben valóban Bajnai Gordonról szóltak, de kérdésesnek látszik, hogy ez a kiugró eredmény tartósnak bizonyulhat-e?!

Érdemes megvizsgálnunk, hogy Bajnai Gordon eme “teljesítménye” vajon mennyire versenyképes Orbán Viktor teljesítményével, pontosabban a személyére vonatkozó webes keresésekkel.

 

Bajnai Gordon és Orbán Viktor nevére így kerestek

Az elmúlt egy év időszakában (2011 november – 2012 október) egyetlen egy időpillanat volt, nevezetesen 2012 október, amikor legalább azonos érdeklődést volt képes Bajnai Gordon elérni – a visszatérésének a pillanatában.

Sportnyelven szólva: innen lesz izgalmas a folytatás!

Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük