Már nyomdában a Pécs Lexikon

Készül a Pécs Lexikon

A Pécs Lexikon | A kétkötetes lexikon borítója

“2010-re tervezzük Pécs város 6-7000 címszót tartalmazó, színes, kétkötetes, DVD-vel kiegészített ismerettárát – a Pécs Lexikont – kiadni.” – olvashatjuk a kiadvány honlapján.
Magyarországon a Budapest lexikon 1973-as kiadása után a Pécs Lexikon lehet a második ilyen nagy terjedelmű alkotás.

E történelmi jelentőségű mű tudományos alapossággal foglalja össze, és teszi könnyen áttekinthetővé a 2000 éves város természetrajzát, történelmét, gazdaságát, kultúráját, neves személyeit, szervezeteit, épített környezetét, művészetét. -olvashatjuk ugyanott.

De most már nem pusztán ígéret a Pécs Lexikon megjelenése, hiszen a mű nyomdába került és sikerült is egy belső ívre vetni egy (kémkedő) pillantást.

Pécs Lexikon a nyomdában | egy belső ív

Tehát nem mese az, hogy lesz Pécs Lexikon, amelynek tudományos alaposságáról, széles merítéséről 300 pécsi éveken át tartó munkája gondoskodott.

De kémkedjünk még tovább. A belső fülszövegen ezt olvashatjuk majd:

“A kétkötetes Pécs Lexikon 1050 oldalon 131 szócikk-író 4600 szócikkét és mintegy 2000 képet tartalmaz. A lexikon tudományos alapossággal foglalja össze és teszi könnyen áttekinthetővé a kétezer-éves Pécs szerteágazó múltját, társadalomtörténetet, gazdaság-, ipar- és kereskedelem-történetét, kihangsúlyozva az ezeréves Pécsi Egyházmegye, a nagy jelentőségű szén- és ércbányászat, valamint a Pécsi Tudományegyetem városépítő szerepét. Bemutatja Pécs kulturális életének – irodalom, zene, színház, balett, képző- és iparművészet – gazdag múltját és jelenét, a közgyűjteményeket, az intézményeket, a szervezeteket, a pécsi sport neves alakjait és intézményrendszerét, valamint a jeles pécsi személyeket. A második kötetben elhelyezett DVD melléklet a 400 fotóval és 32 kisfilmmel, filmrészlettel további élményt nyújt az Olvasónak.”
A két kötet névre szólóan, elővételben is megrendelhető.
***
A Pécs Lexikon honlapja: Pécs Lexikon
A Pécs Lexikon egyébként olyan példa nélküli összefogás, amely méltó az Európa Kulturális Fővárosa címhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük