MŰVÉSZI HORDÓ-PROJEKT

Marketing projekt hordóról

Ez annyira szép projekt, hogy ellenállhatatlan vágy ébred a szerkesztőben, hogy közreadja. Csuporból és mindenféle fazekastermékből már láttunk kiállítást, de hordóból még sohasem.
Ennyire szépen kidolgozott marketing terv sem súrolta még a szemünk ezen a tájon! Import műanyag tehén már legelt a vidéken, de ez az ötlet igazán hazai, deli déli, itt van a hírek között a helye. Az aláírás, az Emese név, senkit ne vezessen félre. Ez komoly!Filozófia:Bor és Művészet és TájSzeretünk minden alkalmat, ötletet megragadni, ami a művészetek és a szép borok találkozásából születhet, legyen az a művészetek bármely ága, amely értéket képvisel. Örömmel segítjük a friss, nyitott, tehetséges kezdeményezéseket.Rövidtávú cél: Művészi hordók kiállítása a Fekete-hegyen.
A Vylyan Pincészet a 2008 augusztus 7-10-ig megrendezésre kerülő  „ÖRDÖGKATLAN” I. BÁRKA-BARANYA ÖSSZMűVÉSZETI FESZTIVÁL fő boros támogatója, ezért a hordó-kiállítás a fesztivál kísérő programjaként mutatkozik be.Üzenet: Mint minden összművészeti fesztivál, az Ördögkatlan is újraértelmezi a borvidék településeit, mint színtereket. Ehhez hozzájárulva, a mi szűk környezetünk, a kisharsányi Fekete-hegy értékét szeretnénk emelni művészeti alkotások által, úgy, hogy a helyszín a látogatók számára ne csak a fesztivál idejére, hanem hosszútávon is művészeti célponttá váljon.A környék kiemelkedő értékeit – a vidék méltán elismert borait és az egyedülálló természeti adottságokat – szeretnénk ez által is szaporítani: a régió kulturális, művészeti alkotóerejére, az alternatív tér- és tárgyhasználatra irányítva a figyelmet.A borvidék sajátosságainak megfelelően, a művészeti alkotások „alapanyaga” a borok érleléséhez használt 225 literes tölgyfahordó.A kiállítás megnyitója a fesztivál kezdőnapján, azaz 2008. augusztus 7-én lesz.  (Címe: ?)A kiállítás helye: Fekete-hegy, Kisharsány, a Vylyan körül (a dombon, a szőlő mellett, a teraszon, néhány alkotás akár a pinceépületen belül, stb.)A kiállítás állandóan látogatható, a kiállítási tárgyak esetleg a fagyos hónapokban becsomagolásra, vagy raktározásra kerülnek.
Műfaj: Installáció – egy adott térnek, térrészletnek a művész által választott tárgyakkal való berendezése.A nem szokványos forma (hordó), a galériatérből való kivonulás, a természeti környezet szabadon engedve a fantáziát, lehetőséget ad a kísérletezésre, például a festés mellett installációs és plasztikus fogások alkalmazására is. Egyetlen kikötés, hogy az elkészült művészeti tárgyban a hordó formátum felismerhető maradjon. Emellett a kiállítási tárgyaknak szabadtéri rendeltetésükből adódóan „időjárás-állónak” kell lenniük.
Menete: Első évben nem publikus pályázatot írnunk ki, hanem felkérés alapján keresünk meg művészeket.Ihletszerzés: beszélgetés, a borok fogyasztásának élménye, és mindenekelőtt a kiállítás helyének – a táj hangulatának átérzése.Ahova a kiállításai tárgyak kerülnek, nem egy szokványos helyszín. Célunk, hogy a művek célzottan ide készüljenek, akár köztéri funkcióval, érvényesülni tudjanak ebben az attraktív térben: gyönyörű panoráma, két szigorúan védett hegy, szőlőlankák, (modern) pinceépület, mediterrán hangulatú terasz.A művészeknek tervet kell leadniuk, amin körvonalazódik a végeredmény. A tervek számától, ötletességétől, megvalósíthatóságától – s természetesen a rendelkezésünkre álló hordó-nyersanyagtól függően kerülnek kiválasztásra a kivitelezhető művek. Erről a pincészet és a partnerek (művészeti egyesületek, egyetem, a fesztivál szervezői) együtt döntenek.A hordók térbe helyezése, a művek pontos elrendezése, fontos környezetalakító hatásukat mérlegelve, a pincészet, az alkotók és a művészeti egyesületek közös megegyezése alapján történik.
Publicitás:Az Ördögkatlan fesztivál és a művészi hordók- projekt a Vylyan marketingkommunikációjában hangsúlyosan szerepel. A kiállításmegnyitó, mint rendezvény (hordóavatás, hordókóstoló), Ördögkatlan program. Maga a háttéresemény – az Ördögkatlan – mely tiszteletére a kiállítás megnyílik, jelentős publicitást biztosít: A kiállításmegnyitó így a művészetkedvelő célközönséghez és a média figyelméhez jut.Távlati célok, tervek:A hordók-projektet több évre tervezzük, így minden évben új alkotással bővülhet a szabadtéri kiállítás anyaga.

KULTURÁLIS-TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁG: Reményeink szerint a majdani állandó kiállítás nem csak a pincészet látogatóit örvendezteti meg, hanem a régió turisztikai- kulturális látványosságainak számát fogja szaporítani.

SZIMPOZION: Évente alkotótelep, szimpozion megrendezése. Esetleg nemzetközivé válás.

ANTOLÓGIA: Dokumentálni a terveket, képriportot készíteni az alkotómunkáról és a kiállításról – majd mindezt összegyűjteni, s esetleg művészeti antológiában kiadni.
AUKCIÓ: Ha kellően nagy publicitást kapnak az évek során összegyűlt hordók, aukciót is lehet szervezni, s a pénzt művészeti/jótékonysági célra fordítani.
KITERJESZTÉS A BORVIDÉKRE: A művészi hordók a későbbiek során tágabb környezetünk, a Villányi borvidék számos pontján (pincészetek, éttermek, borvidéki határok, falujelző táblák, útelágazások, templomkertek, stb.) is elhelyezhetők.
CÉL: A hordók, a borvidék identikus jelképei ékesítsék a környezetet, vizuálisan fogadják a borvidékre érkezőket – hogy azok ne az édes borokat hirdető reklámtáblákkal, s a giccsel találkozzanak.Kisharsány, 2008. április 3.Iványi Emese Vylyan Pincészet7800 Kisharsány, Fekete-hegy72/579-731; 06-30/458-1108

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük