Vissza a jövőbe: Pécs, Hamerli ház

Van benne múlt is, jövő is

Udvaros Géza szerepében az időutazáson | Weinreich LászlóIdőutazás. Pécs, a XX. század harmincas éveiben. Persze nem valamilyen új találmányról van szó, hanem a Múzeumok őszi Fesztiváljáról, amelynek egyik rendezvényeként a pécsi Hamerli Ház egy napra visszahozta a lakóit, a vaskereskedést és a korabeli látogatókat, vásárlókat is.

A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter és a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár lelkes önkéntesei segítettek a látogatóknak visszacsöppenni a múltba.
És persze, ahogy egy jó scifihez illik, a családhoz kötődő személyek elevenné lettek: Hamerli Antal, Hamerli Stefánia, Hamerli Teréz, Geiger Kálmán, Gosztonyi Erzsébet, Schwarz Irma, és az udvaros, Udvaros Géza.
Az önkéntes időutazók ruháiról a Kovács Kata Kreációk ruhakölteményeire ismerhettünk rá. Könnyed játék közepette a szervezők és a látogatók közel nyolcvan évet utaztak vissza az időben. Az udvaros újra sepregette a port, a papírzacskókat az udvaron, Hamerliék és a barátaik tettek-vettek a házban és fogadták a vendégeiket. A Korhű öltözetek, átgondolt szervezés, hozzáértésről tanúskodó kiállítások – és a rendezvény felejthetetlen élményt nyújtott a pécsieknek. Ízelítőt kaptunk, milyen volt az élet a nyolcvan évvel ezelőtti mecsekaljai városban. Korhű ruhás „szerepjáték” eddig nem jellemezte Pécset.

A Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter ötlete alapján, önkéntes csapattal kivitelezett rendezvény most egyedi hangulatot varázsolt a kultúrát és helytörténetet kedvelő látogatóknak. A jelmezes forgatagon kívül több kiállítás és a Hetedhéthatár irodalmi olvasó is szórakoztatta a látogatókat, bemutatva ezzel az épület kihasználhatóságát. A Hamerli ház idén másodszor vált láthatóvá a nagyközönség előtt, a Múzeumok őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül. Korábban a Kulturális Örökség Napjai alkalmából volt látogatható az épület, mely a tervek szerint hamarosan újra könyvtárként fog működni. Reméljük lesz még hasonló program a Hamerli Házban és ismét utazhatunk térben és időben egyaránt. Hiszen a jövőnhöz vezető utat a múltunkban fedezhetjük föl igazán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük