Egészség: kisgyermekek fogápolása

A fogmegőrzésért gyermekkorban

dr. Olah Monika |Egészség, fogorvos Pécs: Kisgyermekek fogápolásaA kisgyermekeknek gyakran kínálnak cukros italokat, és cumit, amellyel igen komoly veszélynek teszik ki a gyermek még frissen előtörő tejfogait. A baj nem csak ez, hanem ezzel hozzá is szoktatják a gyermeket az édes italokhoz, ételekhez, így már a maradó fogak is veszélybe kerülnek.

A fogorvos nem ritkán találkozik feketére szuvasodott tejfogakkal – sőt, maradó fogakkal – már fiatal gyermekeknél. Az ilyen fogromlás nem csak a megfelelő egészséges táplálkozásban hátráltatja a gyermeket, hanem pl. a megfelelő hangképzésben is.

Tehát a szülők felelőssége óriási, hiszen „csupa jó indulatból” olyan súlyos károkat okoznak gyermeküknek, amely még felnőtt korban is csak megterhelő terápiával kezelhető.

A gyermekek étkezési szokásai meghatározóak a fogak egészsége szempontjából. A mai gyermekek rendszertelenül étkeznek, és szinte folyamatosan nassolnak, zömmel egészségtelen, cukros, ismeretlen összetételű ízesített italokat, és kekszeket stb. Ehelyett napi ötszöri étkezést ajánlunk – egészséges táplálékot, amely után közvetlenül fogyasztva a szénhidrátok (pl. csoki) kevésbé veszélyezteti a fogakat.

Természetesen a megfelelő szájhigiénia, az étkezések utáni helyes módszerű fogmosás, és a legfontosabb esti fogmosás utáni nassolás és édes italok száműzése elengedhetetlen. Gyakorlatilag az esti fogmosás után semmilyen ételt, italt ne fogyasszon gyermek – ivóvíz kivételével.

A gyermekkorban meglepően gyors a szuvasodás folyamata, ezért ebben a korban félévente szükséges felkeresni a fogorvost, mert az időben észlelt problémákat kíméletesen és fájdalommentesen tudjuk gyógyítani.

A szuvas tejfogak ellátása szakorvosi feladat, viszont az orvos egyénileg mérlegeli a beavatkozás mikéntjét, szükségességét, lehetőségét.

Maradó fogak

Gyakori félreértés forrása, hogy az első rágófog, amely a felnőttkorban igen fontos szerepet játszik a rágásban, 6 éves kor körül az utolsó tejfog mögött tör elő, és  nem esik ki tejfog emiatt. Ezért a szülők azt hiszik, ez még tejfog és nem maradó fog. Így e fog ezért különösen nagy szuvasodási veszélynek van kitéve.

A frissen előretörő, maradó fogaknál lehetőség van a szuvasodás ellen barázdazárással védekezni, amely viszont csak a rágófelszíni szuvasodást gátolja, a fogak közöttit nem. Ez a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

Állandó fogászati kontroll

A legfontosabb szabály, a gyermeket ne csak probléma esetén vigye a fogorvoshoz, hanem a tejfogak megjelenésétől kezdve legalább félévente jelentkezzenek a fogorvosnál, – panasz nélkül is. Ezzel a gyermek hozzászokik a fogászati kontrollhoz, és jó eséllyel egész életében kiszolgálják a fogai, a lehető legkevesebb fogászati beavatkozás mellett.

A szülők gyakran megijednek, amikor a maradó front fog, a még benn lévő tejfog mögött tör elő. Amennyiben a tejfog mozog, úgy nincs ok az „ijedelemre”, ha viszont stabilan áll még, akkor célszerű fogorvoshoz fordulni.

A helyes fogápolást már a tejfogak esetében el kell kezdeni, kb. kétéves koráig vízzel és speciális, kisgyermekek számára kifejlesztett fogkefével, majd gyermek fogkrémmel is.

Trükkök gyerekeknek

* A tisztítást mindaddig, amíg nem alakult ki a gyerek motivációja az önálló fogmosásra, a nehezebben hozzáférhető helyeken ­ vagyis a felső, hátsó fogak belső felületénél ­ kell kezdeni.
* A tisztítást nem szabad erőből végezni ­ a könnyű, köröző mozdulatok előnyösebbek, mint a “súrolás”.
* A gyermekfogkrémet, illetve habot elég csak kiköpni, nem kell vízzel kiöblíteni. Ez megnöveli a fluoridfelvételt, ami csökkenti a fogzománc érzékenységét.
* A hab kiköpése előtt a szájban ide-oda mozgatva eljut a fogközökbe is, és ott is csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
* A fogkefénk soha ne legyen senkivel sem közös, mindenkinek legyen sajátja. A fogszuvasodást előidéző kórokozók a nyállal átvihetők.
* Időnként (hetente egyszer) a fogmosás után ajánlatos a fluorid gél használata, ami tovább erősíti a fogzománcot és ellenállóbbá teszi a fogat a szuvasodással szemben. Ez különösen azoknál fontos, akik fogszabályzót viselnek.
* A fluoridos fogkrémet váltva használjuk gyógynövényes, fluoridmentessel. Ugyanis a túl sok fluor csökkenti az immunrendszer aktivitását.

Dr. Oláh Mónika
Fogorvosközpont Pécs

Elérhetőségei: Dr. Oláh Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük