Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek energia ügyekben

Energetikai tanúsítvány – mire figyeljek

Energetikai tanúsítvány

– Létezik olyan, hogy ne lenne jó egy energetikai tanúsítvány? – kérdezem Józsa Péter építőmérnöktől.
– Ha megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberrel készítteti el, akkor biztosan jónak kell lennie. A számítási metódust a jogszabály pontosan meghatározza, és vannak rá jól megírt programok, amik szintén nem tévednek.
Természetesen előfordulhatnak hibák a felmérésben, esetleg az értékek beírásában, ezért érdemes leellenőrizni amit kaptunk. 

– Hogyan készül az energia tanúsítvány, én is tudom ellenőrizni?

– Számított értékek alapján készül, meghatározzák építészeti és gépészeti szempontból a lakás tulajdonságát. Ön is ellenőrizheti, mert benne kell lennie, hogy milyen kazánnal, milyen téglával, és milyen vastag hőszigeteléssel számoltak. 

– Megvehetem a legolcsóbbat?

– Természetesen megveheti, de itt is számít a minőség. Nem mindegy, hogy egy tanúsító egy energetikai tanúsítvány javaslatot, vagy akár többet tesz a lakása javítására. Mi például árajánlatot is adunk az energiatanúsítványunkhoz, így nálunk azonnal látja mi mennyibe kerül, kiszámíthatja mivel érdemes kezdeni, mi mikor térül meg Önnek.

– Megéri felújítani? Gazdaságossági számítás jár a tanúsítványhoz?

– Valóban vannak olyan felújítások (javaslatok) amik soha nem térülnek meg, ezért egy gyors konzultációt érdemes összehozni az energetikai tanúsítóval, hogy mi az amit valójában javasol, és mennyi idő alatt térül majd meg. Mi minden tanúsítás mellé adunk árajánlatot, és azt is leírjuk, hogy ezzel mennyi energiát spórol meg a jövőben.

– Budapesten és Pest megyében kinél lehet megrendelni?

– Budapesten és Pest megyében az energetikai tanúsítvány honlap oldalon lehet megrendelni, de partnereink révén elérhetőek vagyunk több nagyvárosban is. Pl. Debrecen, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Miskolc, Pécs, Székesfehervár területén is rendelkezésére állunk az energetikai tanúsítvány kiállításával.

– Ér ez valamit egyáltalán?

– Igen, én találkoztam olyan házzal ahol egy 250.000 Ft-os beruházással 3 kategóriát ugrott a ház, ráadásul ez a beruházás 1,5 év alatt meg is térült. Mindenkinek javaslom, hogy szánjon rá legalább 10 percet és olvassa el a javaslatokat. Nem titok, lesz olyan, akinek nem érdemes semmihez kezdeni, ha csak szigorúan a megtérülést nézzük. De ki ne akarna jobbítani a környezetén, ki ne szeretne csökkenteni a szén-dioxid kibocsátáson? 

– Mi történik ha nem csináltatom meg?

– Ha nem készítik el akkor szabálysértési vétséget követnek el és akár 50.000 Ft-ig büntethetőek. 2013-tól ellenőrizni fogják visszamenőleg az energetikai tanúsítványok meglétét az adásvételek kapcsán, és akinek nincsen, az büntetésre is számíthat.

– Mikor kell újra csináltatni az energetikai tanúsítványt?

– Az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év. Csak akkor kell újra megcsinálni ezen belül, ha a házon, épületen nagyobb felújítást végeztek. A pontos értékekről érdeklődjön energetikusánál. 

– Miért pont Önök, miért az Innotaut válasszuk?

– Azért, mert mi hosszú távra tervezünk. A jövő legnagyobb problémája az energiahiány lesz. Mi tudjuk hogy folyamatosan szükség lesz ránk és szeretnénk sok jól működő kapcsolatot létrehozni addig is.Készüljön fel most és ne akkor kezdjen keresgélni, amikor már nem tudja fizetni a számlát!
*****
Korábban az energetikai kérdések témájában:

És egy kis összefoglaló:

Az Innotau Kft.-t alapjaiban bemutató SlideShare ppt. – honlap: energetikai tanúsítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük