Miért is kell energetikai tanúsítvány

Honlap az energetikai tanúsítványról.
Ez a honlap mindent tud az energetikai tanúsítványról és az energiáról

Jelenleg létezik egy MFB (Magyar Fejlesztési Bank) pályázat, lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel biztosításával.
A pályázat keretein belül igénybe vehető maximum 10 millió forint maximum 20 éves futamidővel és ami igazán nagyszerű, 0 % kamattal.Ha szeretnénk indulni a pályázaton, ahhoz szükség lesz az ingatlan meglévő energia szükségleteit megtudni, ebből megláthatjuk hol és mit érdemes majd fejleszteni az ingatlanon. Ehhez pedig szükségünk lesz az energetikai tanúsítványra, az abban tükröződő adatok miatt.
Ennek a pályázatnak az ernyője alatt elérhető lesz a nyílászárók cseréje, a homlokzati szigetelés, -padlás és pincefödém szigetelés, valamint a lábazati szigetelés, amivel sok elszökő energiát tudunk megspórolni.
Érdemes tudnunk, hogy többféle szigetelő anyag létezik homlokzati szigetelésére, a legtöbb esetben EPS-80 polisztirolt kőzet gyapot szigetelő anyaggal használnak.

A meleg levegő felszáll – sőt elszáll

A felfelé áramló meleg levegő elsősorban a födémen keresztül távozik, ezért a padlástér szigeteléséhez vastagabb szigetelőanyagra van szükség, mint a külső falak szigeteléséhez. A padlásfödém szigetelésekor általában 20-25 centiméteres szigetelő anyag elhelyezésével terveznek, de nem ritka a 30 centiméter vastag hőszigetelés sem.
Padlásfödém szigetelése esetén át kell gondolni milyen szigetelő anyagot választunk, a födémre terített hőszigetelő anyagok többnyire önmagukban nem alkalmasak arra, hogy azon járjanak, vagy nehezebb tárgyakat tároljanak rajta, így ennek tudatában kell megválasztani a szigetelőanyagot. Amennyiben járható padlásfödémre van szüksége, akkor a szükséges hőszigetelő anyagon túl a padláson való járás biztosítására is oda kell figyelni a szigeteléskor.

Épületeink lefelé is energiaveszteséget szenvednek

Egy épület teljes energiaveszteségének közel 20%-a a talaj felé adódik át, ezért a pincefödém szigetelésével érdemes foglalkozni. Hőszigetelésként a pincefödém alsó oldalán expandált hőszigetelő polisztirolhab (EPS), vagy, üvegfátyollal társított kőzet- vagy üveggyapot hőszigetelés elhelyezése javasolt. A födém hőszigetelés rétegének hőszigetelő képességét a pincefödém hőátbocsátási tényezőjének számításánál célszerű figyelembe venni.

Pályázzon!

A fentiek máris komoly ösztönzést jelenthetnek arra, hogy pályázzon valódi rezsicsökkentésre, energia megtakarításra. És persze ne csak ezt az egy pályázatot figyelje, hanem a szinte folyamatosan megjelenő lehetőségeket is.
Ez nem csak Önnek jelent komoly beruházást, hanem Földünk számára is könnyebbséget jelent.

Kapcsolódó webhelyek magazinon kívül és belül:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük