Nyár, Balaton, média

Média apály - újságra se kereslet, se kínálat

A fenti kép Balatonfenyvesen készült 2020 július-augusztus fordulóján, nagyon erős kánikulai héten. Az egykor újságok színeitől pompás stand most koszosan-porosan, árván gyűjti a napfényt a fényes fémpénzek helyett, amelyeket oly’ bőkezűen szórtunk itt egykor az információkért cserében.

Média szociográfia kicsiben

2007 júliusában néhány mondatos, apró “blog szociográfiára” ragadtattam magam. Ez annyiból állt, hogy piciny csokorba gyűjtöttem megfigyeléseimet az újságos stand előtt: ki mit vásárolt és abból mire következtethetünk.
Íme, egy kis ízelítő akkori újságvásárlókat érintő megfigyeléseimből:

Nézzük csak az újságos stand előtt azt a pocakos urat: a Zalai Hírlap kiválasztása máris elárulja, mely vidékről is furakodott idáig a hőség elől, s az otthoni lap mellé vásárolt Magyar Nemzet nem hagyja titokban politikai orientációját sem!

Vagy ott az a cingár pasas… Új Dunántúli Naplót vesz (a lakhelye feltehetően Pécs), Népszabadságot emel ki mellé, aztán az ÉS-ért nyúl, és nyilvánvalóan házas lehet, mert egy női magazint is hozzápakol az eddigiekhez!

Most sokkal egyszerűbb a megfigyelés és a következtetésre jutás: a nem létező kereslet kielégítésére nem akadt már vállalkozó. Vagyis a hírlap árusítás nem üzlet bárhol a Balaton partján. A lapok példányszámának zuhanása persze azt súgja: máshol se nagyon!
Hirdetés


(A visszaemlékezés egyben arra is emlékeztet, hogy a hatalmon lévő állampárt milyen erővel nyúlt bele a lappiac összetételébe – Népszabadságnak már se híre, se hamva, a Magyar Hírlap akkori liberalizmusa is kimúlt már.)

Internetes médiumok: Index, 24 hu, Origo, HVG online, 444 hu

Hát persze, a nyomtatott sajtó szerepéből hatalmas szeleteket harap ki az online. De éppen ezekben a napokban látjuk az Index kikényszerített harakirijét.
Vajon lesz másik?
Ám erről korábban már bő terjedelemben születtek elemzések, s magam is leírtam, mit gondolok a történésekről.
Mindenesetre az Index (mondhatnám akár: az Indexünk, mindannyiunk Indexe) egymilliós olvasótábora máris nagyjából negyedmillióval csökkent s a vezető portál címet átvette a 24 (dot) hu.
Nagy kérdés a blogszférát figyelő és abban aktívan szereplő számára, az Indexről is elérhető Blog pont hu eljövendő sorsa. Mennek-maradnak a blogok, bloggerek? Ha mennek, akkor hová? Ha maradnak, mi lesz a politikai tartalmú blogokkal, azokat is ledarálja a hatalom?

Bognár László

***
A hivatkozott írások:

Veszélyben az Index függetlensége
Blogvilág: Index, Blog hu
Blog szociográfia: pécsiek Balatonfenyvesen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük