Budapest madártávlatból – Hámori Gábor könyve (fotó)

Budapest, Budapest te csodás

Budapest madártávlatból - Hámori Gábor könyve Budapest – Pécs; Magazin hír

 Már kapható az üzletekben Hámori Gábor új könyve, a Budapest madártávlatból. A szerző a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja,  a Mecseki Fotóklub elnöke.

“Gyönyörű napok voltak. Négynapos ünnep, üres a város – rokonlátogatások, családi kirándulások, s a téli álom utolsó foszlányainak kiűzése a balatoni nyaralókból. Barátaink is útra keltek, s mi meg – hozzánk való jóságuknak köszönhetően – alvóhelyet találtunk náluk.

Pécsiek vagyunk, mégsem volt idegen számunkra a főváros, hisz munkánk, vagy egy-egy program, kirándulás okán gyakran jártunk ott.” – vallja a szerző, Hámori Gábor.

Hámori Gábor fotóművész

Hámori Gábor fotóművész

“De célunk most egészen más volt – megismerni keresztbe-kasul a fővárost. Nem a vidéki vagy a külföldről érkező szokványos turista módjára, hanem egészen másként: rejtett csodákra, eldugott helyekre, városrészek, külterületek ezerféle hangulatára vágytunk. Felfedezni az ismerős ismeretlent, és az ismeretlen ismerőst egyben. Térképekkel, útikönyvekkel, de legfőképpen rácsodálkozni vágyó, szélesre tárt szívvel, lélekkel és jókedvvel. Reggeltől estig úton voltunk, s ezer meg egy csodát találtunk. Négy nap után képek, élmények, fények, érzések tömegével, elcsigázottan és kétségbeesve érkeztünk haza Pécsre – mindaz, amit a földön láttunk, látható lesz-e a repülőből? Meg lehet-e jeleníteni a főváros ezerféle arcát föntről, s ráadásul mindösszesen 160 fotóban?

Hámori Gábor budapesti kép

Hetek kellettek, hogy a látottak letisztuljanak. Útvonaltervek, a pilótával történő egyeztetések, engedélyek, s június végén izgatottan szálltunk fel – a levegőből is látszik a földön érzett varázs? Igen! De ezek a varázsok kicsit mások. Reggeli fény, déli, koraesti – ugyanaz az épület, a tér, s mégis egészen más. És a különböző városrészek, a hidak, a Duna csillogása, a külterületek, a budai hegyek… És az esti repülés – maga a csoda! A Duna egyre sötétedő íve, a díszkivilágítások felgyulladó fénye, a körutak, sugárutak, rajzolata, a hidak sora, a vár meseszerűsége…. Szavakkal leírhatatlan, s fotókkal is megörökíthetetlen. Csak bízni tudok abban, hogy a képeimmel mégis sikerül ebből az ezerféle érzésből átadnom valamennyit Önöknek.

Hámori Gábor fotó, Budapest felülnézetből

Szívemből kívánom, hogy az album lapozgatása közben fedezzék fel az ismeretlen ismerőst és az ismerős ismeretlent – fővárosunkat, Budapestet.”
Pécs,  Hámori Gábor

***

Hámori Gábor fotóművész

a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja 1954-ben született Pécsett, 1972 óta tagja, 1998 óta elnöke a Mecseki Fotóklubnak. Szervezőként és kiállítóként is folyamatosan részt vesz Pécs fotós életében. 1992-től 1994-ig tanított fényképezést a Művészeti Szakközépiskolában.

1980 óta a Pécsi Tudományegyetemen dolgozik.

Budapesti este

Eddig megjelent fotóalbumai:

  • Pécs madártávlatból Alexandra Kiadó, 2005
  • Szeged madártávlatból Alexandra Kiadó, 2006
  • Budapest madártávlatból Alexandra Kiadó 2008

Fontosabb kiállításai:

  • Pécs – 1992, 1993, 2002, 2006
  • Baranya megye – vándorkiállítás 1998/99
  • Csoportos kiállítások: Pécs, Kaposvár, Eszék, Fellbach, Koper, Piran, Trieszt, Teolo/Padova, Lahti, Graz, Zágráb, Pozsony, Arad

***

Kapcsolódó írásaink:

Hámori Gábor: Pécs madártávlatból (könyv, fotó)

Blog-portré: Hámori Gábor, Mecseki Fotóklub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük