Medence építés előtt

Strand otthon

Kerti medence

Szinte még el sem jött az igazi tél, nem korai a nyári fürdőzésre gondolni?
Ha nyáron saját kertjükben szeretnének fürdeni, akkor ez a legjobb idő a tervezgetésre. Amennyiben a nyári szünidő előtti héten születik meg a döntés, akkor már csak egy út van: irány egy raktáráruház, és három nap múlva a kertben állhat a medence.
De olyan medence építése, ami hosszú távon örömet okoz a családnak, a vize mindig kristálytiszta, az ápolása egyszerű, és a kertnek is díszévé válik, alaposabb átgondolást igényel, hogy minél ritkábban hangozzon el később, a „másképp csinálnám…” kezdetű mondat.

Hogyan kezdjünk medence építésbe?

Először is álmodozzunk.
Keressünk egy védett, minél naposabb helyet a kertben. Legyen szélcsendes, ne lássanak be az utcáról, és lehetőleg a lombhullató fáktól kicsit távolabb.
Aztán találjuk ki, mi mindent szeretnénk ott csinálni. Hol lenne hely napozásra, grillezésre, vendéglátásra, hogyan lehet kényelmesen megközelíteni, rálátni a nappaliból…
Egy családi medence akkor az igazi, ha mindenki megtalálja benne a maga örömét. Ez bizony nem kis kihívás, hiszen otthon általában nem strandméretben gondolkodunk.
Ha csak hűsölni, mártózni akarunk a forró nyári napokon, elég lehet egy kis medence, de jól jönne egy kényelmes lépcső, esetleg egy kis kényeztető hidromasszázs.
Ha nagy labdacsaták készülnek a gyerekekkel, kellene egy kiszélesedő vízi játszótér.
Ha a családfő napi úszóedzésre készül, még nem biztos, hogy 15 m hosszú medence szükséges, alighanem otthonra inkább egy ellenáramoltató a célszerűbb megoldás.

A legalkalmasabb mélység kiválasztása távolról sem egyszerű feladat:
A nagyobb gyerekek (és felnőttek) ugrálni szeretnének, ami balesetveszélyes lehet. Nem muszáj megtiltani, ha gondoskodunk legalább 1,50 m vízmélységről.
Még az ugródeszka sem elérhetetlen, de legalább 2,20 m mély vizet feltételez.
Viszont kisgyermeket vízhez szoktatni bizony kényelmetlen, ha a fejünk magasságába kell őt emelnünk.
Megfigyelték már, mit csinálnak a gyerekeik a tengerparton? Alighanem tesznek néha egy kis kitérőt a mélyvízbe, de alapvetően ott játszanak, ahol leér a lábuk.
A Nagymama igényeinek is valószínűleg egy sekélyebb vízfelület, no meg egy kényelmes lépcső és kapaszkodó korlát fog megfelelni.
Minél sokszínűbb a családunk, annál összetettebbek az elvárások, amiket leginkább egy változó vízmélységgel lehet mindenki számára kielégítően megoldani. Távolról sem lehetetlen, csodálkoznak, ha látják, mennyi minden elfér akár kis helyen is.

Csak stílusosan

Ha meglévő kertben épül a medence, fontos a ház és a kert egységes stílusának megőrzése. Az otthoni medence nem faltól-falig úszásra termett uszoda, a szögletes sarkú téglalapnak csak következetesen minimál stílusú épület mellett van létjogosultsága. Míg egy szimmetrikus elrendezésű épület mellett alighanem szabályos formájú medence mutat jobban, ha kevésbé szigorú a házunk, érdemes lehet körülnézni a szabadabb, merészebb formák környékén.
A medence körül nem feltétlenül szükséges nagy térburkolat, de valamennyi már csak a fűnyírás miatt is célszerű. Lehetőleg a lépcső közelében azonban célszerű kiépíteni egy napozóteraszt, ahol szilárd felületre lehet tenni egy-két nyugágyat, asztalt, napernyőt. A térburkolat feltétlenül legyen megbízhatóan – vizesen is – csúszásbiztos, és persze legyen összhangban a ház körül, a kertben eddig használt burkolóanyagokkal.

A családi igények felmérése után a lehetőségeinket célszerű körülhatárolni.

Tájékozódjunk a helyi építési előírásokról.
Ugyan az 50 m3 alatti és 1,50 m-nél nem mélyebb magán úszómedencék építéséhez nem szükséges építési engedély, de ez nem mentesít a településrendezési előírások betartása alól. A medence felülete nem számít bele a beépítési százalékba, de az előírt zöldfelületből leszámítandó.
A telekhatártól előírt védőtávolságról gyakran megfeledkezünk. Alapszabály, hogy a medence építésre ugyanazok a betartandó távolságok vonatkoznak, mint az épületre. Ha tehát a házunkat 3 m-re építhettük az oldalhatártól, és 6 m-re a hátsó telekhatártól, ugyanez vonatkozik a medencére is.

Egy medence

Waterair medence a kertben

Vegyünk elő egy mérőszalagot, hogy lássuk, mi fér el a kertünkben. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fáknak általában olyan kiterjedésű  a gyökérzetük is, mint a lombkoronájuk, tehát nem mérhetünk a törzsüknél, és a 80 cm mélyen aláalapozott kerítés tövében sem áshatunk hosszan büntetlenül. Persze, ha muszáj, akkor lehet, de előtte meg kell erősíteni az alapozását.
Ha idáig jutottak a tervezgetésben, érdemes körülnézni az interneten. Ma már minden medencés cégnek van honlapja, legalábbis ötletgyűjtésre szinte mindegyik alkalmas. Le lehet tölteni katalógusokat, de a nyomtatott katalógusnak is megvannak az előnyei. Igényeljenek, és nézegessék együtt a családdal.
Ahol katalógus van, ott többnyire ártájékoztatót is találnak. Legalábbis első közelítésre alkalmas, nagyságrendi ártájékoztatót minden komolyabb cég honlapjáról le tudnak tölteni, jó esetben még valamiféle műszaki tartalom is található hozzá. De ez egyelőre talán elegendő is, mert ettől a ponttól kezdve már nem boldogulunk a szakemberek aktív résztvétele nélkül.
Ha találtak olyan medencéket, amiket szívesen látnának a kertjükben, korrektnek tűnő vállalkozók referenciái között, hosszú távú garanciákkal és olyan árakkal, amik beleférnek a családi költségvetésbe, ezeket a cégeket és termékeket (valószínűleg 3-4-nél nem többet) kell alaposan megvizsgálni, és a munkatársaikat egy helyi ajánlattételre meginvitálni.
Szánjanak időt egy alapos beszélgetésre, nézzenek referenciákat, és tisztázzanak minél több részletet, amíg el nem jutnak egy korrekt, minden részletet tartalmazó, egy összegű szerződésig, ami már nem tartogat meglepetéseket.
Mindent egybevetve: szinte rövid is a tél, hogy mindazokat a lépéseket végigjárjuk, amik egy meglapozott, jó döntéshez, rövid és szervezett építkezéshez és az otthoni strandolás örömeihez vezetnek.

***

A fenti írást – jó szívvel és kristálytiszta vízzel ajánlotta – magazinunk olvasóinak:
Boczán Jánosné Ágnes, a Meridián Uszodatechnika ügyvezetője.
További részletek a Waterair medencék hivatalos forgalmazójának honlapján:
> Medence építés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük