Kamatmentes hitel az energiahatékonyságért – lesz miből

Energia, energetika

2016 őszétől 0%-os hitel lesz elérhető a családi házak és társasházi lakások energiahatékonyságának növelésére.
Visszatérítendő Európai Uniós forrásból ősszel meghirdetésre kerül a lakossági energiahatékonysági hitelprogram.
A program keretében 0%-os, kamatmentes hitelt lehet igényelni lakások és családi házak energiahatékonyságának javítására MFB Pontokon keresztül.
A hitelt magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak igényelhetik, családi házak esetében 10, társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint igényelhető.

Korszerű energia gazdálkodásért

Az igényelt hitelösszeget a fűtött teret határoló szerkezetek (pl.: homlokzati fal, padlásfödém, padlószerkezet) hőszigetelésére, nyílászáró cserére, valamint a gépészeti rendszer korszerűsítésére (beleértve a megújuló energiát felhasználó rendszerek telepítését is) lehet felhasználni. Ezáltal több mint 50.000 ingatlan korszerűsítése valósulhat meg a 115 milliárd forint (a keretösszeg kimerülése esetén 20 milliárd forinttal bővíthető) keretösszegű hitelprogram keretében.

Az akár 20 éves futamidőre felvehető hitelt várhatóan idén októbertől lehet igényelni az MFB országszerte több száz fiókjában minimum 10%-os önerő mellett. Ilyen kedvező hitelfelvételre a lakosság számára még nem volt lehetőség Magyarországon.
Ez a rendszer a csak annyiban különbözik az Otthon Melege programtól, hogy itt nincsen vissza nem térítendő rész, ezzel talán azok tudnak pályázni jobban, akik tőkeerősebbek, hiszen ezeket a hiteleket vissza kell tudni fizetni az évek során.Egy jól megválasztott fejlesztéssel a hiteltörlesztés összegének nagy része megtakarításként jelentkezhet, ezért ezzel arra ösztönzik a pályázókat, hogy a valóban, és rövid időn belül megtakarítható fejlesztéseket valósítsák meg.
Józsa Péter
Innotau Kft.
energetikai tanusító

Témánkhoz kapcsolódó írások magazinunkban:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük