Már kell az energetikai tanúsítvány

Energiatanúsítvány, energetikai tanúsítvány kell az épületekhez | 2012 januártól él a jogszabályEnergetikai tanúsítvány – mi az?

Budapest, 2012.01.31.
Mi is az az energetikai tanúsítvány vagy egyszerűsített elnevezéssel az energiatanúsítvány, amelyről napjainkban annyi szó esik? – fordulok a kérdéssel Józsa Péter épületmérnökhöz, energia tanúsítóhoz.

– Az energetikai tanúsítvány egy ház energiafelhasználását mutatja meg, azaz, ha praktikusan szemlélem, akkor egy ház vagy egy lakás rezsiköltségére mutat irányszámot. 

– Hogyan készül egy ilyen tanúsítvány?

– Számított értékek alapján készül, figyelembe véve az épület hőveszteségeit építészeti szempontból, valamint a beépített gépészeti berendezések, megoldások hatékonyságát véve alapul gépészeti szempontból. Ezen értékek összesítése alapján jön ki egy százalékos mutató, ami alapján a ház konkrétan besorolható egy kategóriába.

– Mennyi időt vesz igénybe az energetikai tanúsítvány elkészítése?

– Ha nincsenek tervrajzok, akkor a felmérés 1-2 órát vesz igénybe. Amennyiben van tervrajz, akkor a felmérést nem kell elkészítenünk. A tervrajzok vagy felmérés alapján a számítás, plusz az energetikai tanúsítvány elkészítése nálunk egy hét alatt megtörténik, de sürgősségi felár ellenében 1-2 napon belül is elkészíthetjük. – Mennyiért juthatunk hozzá?– Az ára attól függ, mekkora a lakás, vannak- e hozzá tervrajzok, műszaki leírások. Általánosságban elmondható, hogy egy lakás esetében az ár 15-30 ezer forint, attól függően, hogy mennyi dokumentum áll rendelkezésre, ház esetén az ár 20-37 ezer forint. 

– Budapesten és Pest megyében hol lehet megrendelni egy energetikai tanúsítványt, ha azon nyomban szükségünk volna rá?

– Budapesten és Pest megyében az energetikai tanusitvány oldalon lehet megrendelni, de elérhetőek vagyunk több nagyvárosban is. Pl. Debrecenben, Pécsett, Győrött, Szegeden, Miskolcon, Nyíregyházán.

– Egyesek szerint kifejezetten jó, hogy kötelező?!

– Igen, mert sok visszaélési lehetőséget csökkent a tanúsítvány megléte, gondoljon például a rezsi számlák manipulálására.Mivel független szakértő készíti – egyértelmű információt nyújt a ház energetikai állapotáról. Kicsit az autó eredetiség vizsgához hasonlítanám, ott is elsőre egy újabb sarcnak tűnt, de a lopási statisztikák egyértelműen bebizonyították, hogy hasznos. – Mi történik ha nem csináltatom meg?-Ha nem készítik el, akkor szabálysértési vétséget követnek el és 50.000 Ft-ig büntethetőek.

– Mit kell ahhoz biztosítanom, hogy elvégezhessék a munkát?

– Ha nincs semmilyen építésztől származó terve, leírása a házhoz, akkor is el tudjuk készíteni, csak akkor egy kicsit drágább, mert személyesen kell felmérnünk minden szerkezetet. Ha megtalálja az alaprajzot, metszetet, homlokzati rajzot, felelős műszaki vezetői nyilatkozatot – pénzt spórolhat vele!

– Bérelt ingatlanokra is kötelező az energiatanúsítvány elkészíttetése?

– Igen, minden egy éven túli ingatlan bérletre kötelező. Ez vonatkozik a már érvényben lévő szerződésekre is. 

– Meddig érvényes?

– Az energetikai tanúsítvány érvényessége tíz év. Csak akkor kell újra megcsinálni ezen belül, ha a házon, az épületen nagyobb felújítást végeztek. 

– Még az 50 négyzetméternél kisebb lakásra is kell energetikai tanúsítványt rendelnünk?

– Igen, kell, mert a rendelet úgy fogalmaz, hogy 50 négyzetméternél kisebb épületre nem kell. Azaz ha van egy épület, amiben több 50 négyzetméternél kisebb lakás van, azokra meg kell csinálni.

******

A szóban volt honlap: Energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány

Ajánlom még:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük