Fénymánia: a klasszikus stílus

Lámpa és csillár stílusok

Klasszikus stílusú lámpaFolytatjuk a Fénymánia Lámpaüzlet stílusokat bemutató sorozatát:

Amikor valahol meghalljuk azt a szót, hogy klasszikus, általában a következő szavak jutnak az emberek eszébe: antik, nagy, díszes, kicsit giccses, de ha jobban utána olvasunk, az is kiderül, mennyire állunk távol, vagy közel a valóságtól.
Az ókori Görögország és Róma lakosai  csak remélhették, hogy tetteik majd valamikor a távoli jövőben nagy hatással lesznek a művészetre, építészetre, irodalomra.

Sőt, hogy lesz egy stílusirányzat, ami az ő életüket, cselekedeteiket veszi alapul egy  épület, festmény, szobor,vagy akár egy dal elkészítésekor.
Amennyiben tényleg így gondolkodtak, vágyaik valóra váltak, mert megszületett a klasszicizmus, amely a 18. század második felétől a 19. közepéig élte fénykorát.

Klasszikus és barokk

A tudatunkban gyakran keveredik a klasszikus és a barokk stílus, de ez talán annak köszönhető, hogy ami régi, azt egy kalap alá vesszük, és nevezzük antiknak, klasszikusnak, illetve a két stílus átfedésben is van egymással.
Megmaradt a barokk stílus szellemisége, formavilága, színvilága, ám a túldíszítettséget felváltották a letisztult alkotások, elkezdtek törekedni az egyszerűségre, és igyekeztek megtalálni a harmóniát, a mértékletességet.

Hazánkban ezen szellemiség ihlette a Budapesti Nemzeti Múzeumot, a Lánchidat, de Csokonai Vitéz Mihály, és Kazinczy Ferenc is klasszikus stílus jegyében alkotott.
Megemlíthetjük Párizs felé kacsingatva a Pantheont is, és a zene világában is találunk híres követőket Mozart és Beethoven személyében.
Hogy mi okozhatta ezeket a változásokat….biztosan csak az akkor élt emberek tudhatják, de véleményem szerint sokaknak elege lett a pazarlásból, a túlzásba vitt pompából, amely jellemezte az uralkodók fényűzését, és a felvilágosodás időszaka teret engedett az új eszméknek.
Amikor építkezünk, felújítunk, talán még magunk sem tudjuk, hogy igazából mit is keresünk valójában. Amikor együtt látjuk a két választékot, meg tudjuk határozni, hogy melyik stílusirányzat a nekünk kedvezőbb. Mi is ezt tettük, amikor a lámpáink feltöltésekor egységesen a Klasszikus stílust alkalmaztuk.
Gyakorlati tapasztalatom alapján mondhatom, hogy a Fénymánia lámpaüzletbe betérő érdeklődők egy része ugyanarra a lámpára mondja, hogy: de szép „klasszikus” lámpa…egy máik vevő: „hú, ez milyen modern…..
Szó mi szó, megint beigazolódik az a tézisem, hogy minden csak nézőpont kérdése.

A Fénymánia lámpaüzlet segítséget tud nyújtani, hogy a klasszikus stílusban megálmodott otthonába a legszebb, és a legjobban odaillő lámpa és csillár kerüljön. Legyen szó szépen megmunkált, fémből készült csillárról, vagy gyönyörűen csillogó kristálylámpáról, falikarról, asztali vagy álló lámpáról, széles kínálatunkkal igyekszünk minden vásárló igényeit kielégíteni.
Néhány ötlet klasszikus lámpákra: > klasszikus stílusú lámpák
***
A sorozat előző darabja: > Fénymánia stílusgyakorlatok: a minimalista stílus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük