Internetadó

Adó a webre?

Internetadó - nem kell!Egészen elképesztő elképzelés az internetadó. Amikor erről beszélünk, akkor nem a mindenféle adó kikerülésének vágya hajtja belőlünk a szót, hanem az aggodalom a magyar társadalomért.
Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy a világ a hálózati társadalmak korába lépett, és azok az országok, amelyek távol esnek a világot behálózó áramlástér centrumaitól, azok ugyanúgy lemaradnak, mint az iparosításból kimaradó országok az ipari forradalom idején.

Tipikus példája ennek az Elbától keletre eső országok fejlődéstörténete.
Ám ami a gazdaságban történik, az hatásában nem áll meg a gazdaság határainál, hanem átformálja – a lemaradók esetében azt is mondhatnánk: deformálja – a társadalmat. (Gondoljunk csak a második jobbágyság kialakulására, ebből eredően az uram-bátyám viszonyok rögzülésére…)
Ráadásul ezek a hatások generációk sokaságán átívelnek. Aki nem hiszi, annak tanulmányozásra ajánlom a cselekvő típusú emberek arányának alakulását Európa országaiban. Azok a társadalmak, amelyeket despoták irányítottak, amelyekben nem alakult ki a polgári értékrend, a kálvinista szemlélet, amelyekben nem volt mód a demokrácia gyakorlására, még ma is nyögik ennek szociológiai, pszichikai terheit. A mai magyar társadalomban a szociológiai értelemben vett “cselekvők” aránya mindössze 10%, szemben például a Skandináv országok 60-65%-os arányával.

Cselekvők Európa társadalmaiban

Az ábra forrása: Csepeli György, Prazsák Gergő. Örök visszatérés. Társadalom az információs korban

Mit jelent ez?
Ahhoz szoktunk, hogy a központ, a vezér, a hűbérúr megoldja a gondjainkat, vagyis a saját gondunk túl van a lehetőségeink határain – nincs mit tennünk!
Tehát nem csak a gazdasági felzárkózásunk, hanem közösségi-társadalmi életünk, boldogulásunk, jólétünk és jó létünk egyaránt a modern kor követelményeinek való megfelelést követelné meg, amit napjainkban az erős internet alapú hálózati társadalom jelent.
Míg épeszű kormányok szerte a világon előmozdítják a szélessávú internet terjedését, iskolai térhódítását, a gazdaságban pedig növelik a szerepét – addig minálunk egy félresiklott eszmerendszer és gazdaságpolitika alapján adóval lehetetlenítik el a világ élvonalához történő felzárkózás esélyeit.
Korántsem véletlen, hogy az interneten néhány óra alatt százötvenezren csatlakoztak a Facebookon egy tiltakozó oldalhoz (Százezren az internetadó ellen) és az szinte már természetes is, hogy tüntetésre is sor kerül Budapesten.
Minden fillér, amit az internet után szednek be, egy-egy tégla kiütését jelenti a jövőnkből!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük