Jönnek a multik!

Jöttek, láttak, győztek?

Átrium Üzletház, Pécs.
Egyszer már jöttek és nézőpont kérdése, hogy miként is értékeljük azt, ami a szemünk láttára zajlott le az országban a rendszerváltás utáni esztendőkben.
Lesz, aki örömmel nyugtázza visszamenőleg is, hogy amire korábban évtizedekig várt, a bő kínálatra, a korszerű eszközökre, az hozzánk is begyűrűzött végre.
A Ladák, a Trabantok után számosan megvehették az első nyugati autót, a TESLA vagy UNITRA magnójukat AKAI-ra cserélhették és az ORWO vagy FORTE film mellett már az AGFA is kéz-közelbe került.

Párhuzamos valóságok

Megint mások egy párhuzamosan létező valóságra fognak visszaemlékezni!
Arra, hogy kezdetben a magyar kereskedők is gyarapodni kezdtek – és ezt a folyamatot én a Dél-Dunántúlon tapasztaltam meg. Pécsi kereskedők indultak el a tőkéjükkel és új üzleteket nyitottak például Kaposváron (kisebb számban fordítva is csörgedezett némi áramlás).
És akkor jöttek a multik: a METRO, az Electro World, a Media Markt, a BAT, az E-On, a skandinávok például Pannon GSM márkanév alatt, a németek, a franciák, a … sorolhatnám napestig a gyártókat, a szolgáltatókat, a kereskedelmi hálózatokat (amelyek tényleg új technológiákat hoztak magukkal, temérdek árut és friss szolgáltatást).

Működő tőke, know-how

Talán emlékszik még Ön is az akkori siker-szavakra, amelyek olyasféle mondatokban kaptak helyet, hogy végre megérkezett a működő tőke, s hozza a korszerű eszközeit és a tudást, szóval a know-howt, munkahelyeket teremt, egyszóval megszületik számunkra is a vágyott kapitalista világ.

És tényleg számos vonatkozásban így alakult.
Ám egy párhuzamos világban a pécsi kereskedők visszaszorultak Pécsre, otthagyva Szekszárdot és Kaposvárt, szörnyülködve szemlélve, hogy az országos hálózattal rendelkező nagyok is összeroppannak a készületlenül rájuk szakadó verseny súlya alatt.
Persze nem csak ők zuhantak, hanem az őket kiszolgáló ágazatok is…
Eléggé szemléletes példa talán, hogy Pécs belvárosa “kereskedő mentes” övezetté vált, eladhatatlan épületek sorával.

Antikapitalizmus

Eközben a hozsanna is átalakult, a társadalom mesterségesen is bőszített hangulata olykor antikapitalistább, mint a szocializmusban volt…
Mintha egyszerre két világban élnénk, de egyikkel sem, egyikben sem tudnánk igazán boldogulni!Persze mindig is voltak piacra figyelő, piaci versenyre orientált vállalkozók. A multik bejövetelét kiheverő pécsi vállalkozások egy része immár a weben bővíti piacát, országossá növelve annak nagyságát. (Példának okáért a Kereskedők Házában a SONY Center; az Átrium Üzletházban a Lady Moletti Divatáruház.)
De készülniük kell, mert most ugyanaz az áradat jön az interneten – most webáruház képében -, mint egykor az offline világban jött.
Választékbővítés, piaci szegmentáció, keresőoptimalizálás – hogy csak néhány lehetséges gondolatot említsek.
Mert jönnek a multik!

Bognár László

“Jönnek a multik!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük