Az afrikai harcsa bosszúja – a horgászat különleges pillanataiból

Horgász tavaink egy része a turisták elől sem elzárt területen fekszik, s így, ha a horgásznak kapása van, azonnal lesz közönsége.
Magam is így jártam, amikor felsírt a kapásjelzőm, sisteregve nekilódult a zsinórom a nyeletőfék jóvoltából, majd bevágás után meghajlott a botom.

Ráadásul a közeli büfét is nyitva találta a szomjas turistahad, s így nagyon hamar kisebb fajta tömeg izgulta végig az afrikai harcsával zajló küzdelmemet.
Biztató megjegyzések, jó tanácsok, kérdések záporoztak, de nem reagáltam, nagyon lekötött a harcos hallal zajló küzdelem.

Feeder és tömeg

Feeder bot keszegező spiccel, 22-es zsinór – igazán nem 4-5 kilós afrikai harcsával való küzdelemre van kitalálva 38 fokos hőségben, nézőközönséggel terhelve.

Szóval türelem és figyelem kell olyankor, amikor az izmos uszonyos ki-kitör, ilyenkor a jól beállított fék sokat segít a zsinórszakadás és a bottörés megakadályozásában.

A parthoz közel érve mindig akad önként jelentkező a szákolásra, de ezt általában elhárítom, kivéve, ha ismerős horgász segítene. Ennek az az oka, hogy az “amatőr” önkéntesek száktörő mutatványokat képesek bemutatni, nincsenek tisztában a szákolás szabályaival.

Megszákoltam a halat

Amikor kiemeltem a termetes afrikait, elégedett moraj futott végig az egyre csak gyarapodó tömegen, amely kisgyerektől visongó lánykákon át meglett házaspárokig minden korosztályt és osztályt, társadalmi csoportot, hazánkfiát és külföldi turistát magába foglalt.

Hiába a szakáll nélküli horog, a harcsa erős szájából – a figyelő tekintetek áradatában – kicsit szerencsétlenkedve ugyan, de kiemeltem a horgot.
Aztán fogtam a szákot, benne a hallal, hogy a pontypárnáról elemelve visszaeresszem a tóba.

De ekkor a harcsa bosszút állt. Kieresztette a benne felhalmozott levegőt, amelynek hangja kísértetiesen hasonlít arra, amikor az ember belei is kiengedik a gázokat.
Durrrrrrrrrrrrrrrrrr-durrrrr.
Ekkor én ösztönös rémülettel fordultam a megrökönyödött tömeg felé, s közöltem:
– Nem én voltam!

***

A horgászatról még:

Lenin botja

A horgászcikkek piacán elszabadult a marketing

Horgászat

Horgászkaland: amúrok a felszínen

Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük