Horgászkaland: amúrok a felszínen

Abaligeti horgászkaland

Horgászat amúrra2015. május 06. – magazin hír
Most aztán benne vagyunk már az évi rendes horgász-szezonban.
Természetes tavaink hőfoka már elérte a 16 Celsius fokot, amelyet akár az igazán eredményes horgászat határértékének is nevezhetünk.
Nem csoda hát, hogy a vizek partját benépesítik a horgászok, hogy az üres kondérok és az üres hűtőszekrények megteljenek a finom és tápláló halhússal és a fényképezőgépek memória egységei is új kalandoktól púposodjanak.
Egy idei váratlan és szokatlan kaland velem is megesett már, Abaligeten.
A négy hektáros abaligeti horgásztó magán kezelésben áll, s már eddig is szép élményekkel és méretes pontyokkal, amúrokkal, kárászokkal örvendeztetett meg.
Ám tegnap váratlan élmény ért, úgy horgásztam, mint még soha…

Történt, hogy Laci bácsi, a tógazda füvet nyírt a tó partján és a lekaszabolt füvet a tóba mélyedő “félsziget” öblébe szórta.
Kis idő múlva “forrni” kezdett a víz, amúr raj látogatta meg a lebegő fűszálakat, a mélyből szájukkal felfelé emelkedve.
Én már éppen összepakoltam, de a látvány és Laci bácsi kérdése – nem próbálkozol kenyérhéjjal? – arra késztetett, bár szorított az idő, hogy az egyik szerelékemet újra összerakjam.

Kenyérhéj a hatos méretű horogra, bedobás pár méterre a fortyogó tóba és lassan úsztatni kezdtem magam felé a víz felszínén a súlytalan szereléket.
Egyszer csak mélybe rántotta a kenyeret egy éhes amúr száj, Laci bácsi mindent tudó mosollyal jött a merítőszákjával és partra segítette a horogra akadt amúrt.

Mivel a kenyér hamar leázott a következő bedobásoknál, gondoltam Pop Up-pal próbálkozom (hiszen az is fenn marad súlyozás nélkül a felszínen és nem ázik le, mint a kenyér), de a finnyás amúrok ragaszkodtak a pékek készítményéhez.
Mire visszaváltottam kenyérre, az amúrok, követve a hullámok hátán tovadöcögő fű-szigetet, már dobótávon kívül jártak…
B.L.

***

Korábban horgász témában:

“Horgászkaland: amúrok a felszínen” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük