Energetika: engedtek a 86-ból

Magyaros energiával

avagy milyen is az igazi rezsikönntés, az igazi energetika és a korszerű környezetvédelem?
Magyaros megoldás született az energetikai iparágban: bár a 48-ból a magyar sohasem enged, ám a 86-ból rendszerint igen!

De oldjuk fel a talányt. Arról van szó, hogy az európai normáknak megfelelően 2015 szeptember 26-tól már nem lehetne 86 százalékosnál gyengébb hatásfokú kazánokat forgalmazni. Ez környezetvédelmi szempontból volna fontos intézkedés. Gondolnánk, egy olyan országban, amelynek a köztársasági elnöke zöld elkötelezettségéről szeretne híressé válni, aki ezekben a napokban – a jövő érdekében, a felelősségvállalást elmélyítendő – reklámfilmen “zöldül” fiatalokkal, szóval egy ilyen országban alapos előkészítés után megtörténik az intézkedés.

Ám ez mégsem így történik Magyarországon!

Alapos előkészítésről aligha lehet szó ott, ahol az elavult kazánok ezrével állnak a kereskedelmi raktárakban, és ha azok eladását megtiltották volna, akkor gyártók, kereskedők, szerelők sora ment volna tönkre. Vagy ami még ennél is rosszabb: ez a mennyiség feketén ömlött volna rá az energiától aligha duzzadó piacra.

Energikus határidő tologatás

Ebből következően az NGM kitolta a határidőt – igaz, “csupán” a lakossági felhasználók számára – 2016. július elsejéig. Állampolgárként mégsem örülhetünk a határidő módosításának annyira, mint a kereskedők, a gyártók vagy az olcsóbban (vacakabb hatásfokú, szennyezőbb) kazánhoz jutók. Hogy miért? Pillantsunk rá például az Energiapartner honlapra, ahol megtudhatjuk, hogy a hazánkban működő kazánok 30-40%-át tartják elavultnak a szakembereik. Joggal vélhetjük tehát, hogy újabb sanszot kap a korszerűtlenség az energiahatékonyság elleni küzdelemben.

A rezsicsökkentés jó dolog.

Ennél már csak az energiahatékonyság növelése volna jobb dolog – vagyis erre a területre kellene a kormányzat szellemi potenciálját növelni. Amíg ez megtörténik és nem akarunk engedni a 86-ból sem, addig magunktól kell felfedezni a tartós energiamegtakarítás elérésének forrásait. Mutatok is erre példákat: > A fűtéskorszerűsítés lehetséges változatai > Energetikai tanúsítvány Mindeközben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha új épület emeléséről és annak energetikai terveiről van szó, akkor a műszaki tervek összehangolása egy felkészült műszaki ellenőrre vár. Ugyanis jogszabályi kötelezettség a műszaki ellenőrzés biztosítása. Egyes, a műszaki ellenőrzés, a felelős műszaki vezetés iparágában dolgozó cégek egyenesen a műszaki ellenőrzés következtében elért nyereség utáni jutalékért dolgoznak az építtető érdekében. Íme, erre is egy példa:
>Műszaki ellenőrzés
***

Ez az írás eredetileg a NolBlogon jelent meg, ám annak megszűnése miatt, a téma fontosságára való tekintettel, most itt közöljük.

Írásunkhoz hozzászólások is érkeztek. Íme:

1. napos
Nem értem én ezt.Egyrészt nyomatják sokan a piac, meg a láthatatlan kéz mindenhatóságát.Aztán a sok hülye mégis a saját érdeke ellenében vesz elavult kazánt?Vagy esetleg sose térül meg a korszerübb technológia – pl. a rezsicsökkentés miatt – így rá kell kényszeríteni a fogyasztókra a költségeket?Gagyi ez az egész.Ráadásul ez csak egy kiemelt szegmens, a házak szigetelésével mi a helyzet?

2. Bognár László
Kedves napos!Először is köszöntelek abból az alkalomból, hogy a te hozzászólásod a 2500. hozzászólás ebben a blogomban! (Régen gyakoribb vendég voltam itt és ezek a hsz-ek régen – akárcsak a bejegyzéseim – szaporábbak voltak.)Ami a lényeget illeti: sajnos a kormányzat úgy alakította ez esetben is a piaci körülményeket, hogy a rövid távú egyéni érdekek (v.ö. olcsó, de elavult szerkezetek) maguk alá gyűrik a hosszú távú össztársadalmi érdeket.Erre mondom azt, hogy a 86-ot (a korszerűség küszöbe konkrét és átvitt értelemben is) nálunk gyakran legyűri 48 (az ilyen-olyan rövid távú, konok érdek), vagyis valamilyen összegereblyézett magyar(os) “sajátosság”.Az általam mutatott második link egy olyan honlapra visz, amely a házak szigetelésével foglalkozik (Energetikai tanúsítvány) a lehető legrészletesebben (törvényi háttér, megrendelés, hatékonyság, árak stb.)Sajnos egyet kell értenem veled, amikor azt mondod, hogy energia ügyben “gagyi ez az egész”, hiszen a korszerűtlenség bebetonozása zajlik ezen a területen is, és a nesze semmi, fogd meg jól rezsicsökkentés politikai előnyök kovácsolására ugyan jó, de éppen a korszerű(bb) Magyarország elleni merénylettel egyenértékű!

3. Hivatlan (látogató)

A 86 % elérhető hagyományos kazánnal is.A kondenzációs kazánok a virtuális 100 % fölötti hatásfokot csak akkor produkálják, ha az előremenő vízhőmérséklet 50°C körül van, de max 55°C.55°C fölött nem tud a kondenzációt produkálni.Vagyis aki hatékonyan akar fűteni, az a kazán mellett a teljes fűtési rendszert (hőleadó felületet) föl kell bővítse, hogy 55°C előremenő hőmérséklet elegendő legyen a fűtéshez…..és persze kombi-cirkót tekintve a melegvízhez is.Az épületgépész szakemberek persze azt mondják, hogy nem kell a fűtési rendszer hőleadó felületét bővíteni, hiszen a kondenzációs kazánok tudnak akár 95°C előremenő hőmérsékletet is produkálni, legfeljebb akkor nincs kondenzáció, és nem olyan hatékony.Persze már megint nem néztek utána a dolgoknak, mert a korszerű kazánok jó része 65°C körül leszabályoz, hogy a vízkövesedést elkerülje.Vagyis aki a fűtését csak kazáncserében gondolja, annak nem jó választás a kondenzációs kazán, mert a spórolós üzem ugyan működik, de csak az átmeneti időszakban komfortos. A fűtési téli üzemhez pedig a teljes fűtési rendszert föl kell bővíteni….és nem javasolt a régi fűtőtesteket újakkal keverni…….vagyis mind csere.Amit pedig gázfogyasztásban spórolni lehet, az bőven elmegy a karbantartási kötelezettségekre.

4. Laikus látogató

Mivel közeledik a fűtési szezon, megértem a téma aktualitását. Megjegyzem : a gázkazánon túlmenően vannak a háztartásban további gázzal működő berendezések is. ( azokról később) Mondhatják, hogy “könnyen beszélek,” mert tavaly a 11 éves gázkazánunkat kondenzációsra cseréltük, aki majd megtenné,számítson arra is, hogy a kéményt is át kell építeni, vagy a lakás szellőzése is megváltozik (penészesedés ) – és (- ahogy írják mások is -) sok minden mással is “jár” a kazáncsere,amit nem mindig lehet megtalálni a neten. Amit én fontosabbnak tartok, az ez : mno.hu/penzesjog/kitolta-a-miniszter-a-gazkazanok-felulvizsgalati-hataridejet-1249946 ( Már a cikk címe is rossz !- mert nem csak a gázkazánt kell felülvizsgáltatni ! stb.)

5. Az energetikus

Cégünk energetikai tanúsítványok készítésével foglalkozik és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk az elmúlt években ezzel kapcsolatban is.Én a szabályozás részét két felé bontanám:1. Új építések: Itt minden esetben szoktuk javasolni a kondenzációs kazánok alkalmazását, mert ugyan a hóleadókat valóban nagyobbra kell tervezni, ami nagyságrendileg 50.000 Ft többletköltség, és a kazánból is a kondenzációst kell vásárolni ami az alap kazánoknál 100.000 Ft többletköltség, de új építésnél más további költség nincsen, így ezek 3-5 év alatt meg szoktak térülni. Ez elfogadható megtérülési idő2. Meglévő lakások házak átalakításánál már más a helyzet. Ezt is két felé venném:2/1.: Az előző hozzászólók jól látják a helyzetet, hogy bizonyos esetekben a megtérülési idő beláthatatlan, és ez az esetek 25-30 %-a, azaz itt új kémény, az új készülék, a nagyobb hőleadók költsége elérheti a 600.000 Ft-ot ami jó esetben is 20 év alatt térül meg. Itt javaslom figyelni a pályázatokat és pályázni a kazáncsere programokra MÉG MIELőTT ELROMLIK A RÉGI KAZÁN, mert ezekben az esetekben 50%-os vissza nem térülő támogatást is szoktak adni amivel a megtérülés a felére csökkenthető. Persze itt még mindig megvan az hogy a pályázattal sokat kell küzdeni, és vagy megkapjuk, vagy nem. Javaslom a pályázat indulása előtt minden szükséges papírt beszerezni, pl. energetikai tanúsítvány, árajánlat, stb…2/2.: A régi épületek felújításánál ha a kémény már cső-a-csőben rendszerű akkor csak egy közbenső idom kell ami a kazánhoz illeszti a régi kéményt, ha padló fűtés van a házban, az tökéletes a kondenzációs kazán számára, ha a radiátorok kicsik, vegyünk programozható termosztátot, és reggel-délután indítsuk be a fűtést 2 órával a reggeli ébredés/délutáni hazaérkezés előtt, így alacsonyabb vízhőmérséklettel járhat a kazán és tovább kihasználhatjuk a kondenzációs kazán előnyeit. Ezekben az esetekben a tapasztalatok alapján 8-14 év alatt megtérülhet a kondenzációs kazán befektetés, ami talán még elfogadható.Összefoglalva: én jónak érzem ezt az irányt, természetesen nem lehet olyan szabályt hozni ami mindenkinek jó, de a cél a folyamatos fejlesztés.Biztosan lesznek akik az elromlott kazánt kicserélik használt azonos típusú kazánra (hisz a pályázati kazáncseréből felszabadul jó néhány működő kazán) vagy megveszik a “fekete piacon”, vagy külföldön és beépítik maguknak mert nincs pénzük másra, Figyeljük a pályázatokat, és bízzunk benne, hogy a kondenzációs kazánok ára is lejjebb megy ha már csak ezeket lehet majd kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük