Egy fodrász élete

A fodrász

Fodrászok munkában

A fodrászat népszerű választás azon fiatalok körében, akik szakmát akarnak tanulni.
Egyéni vállalkozóként akár havonta 3-400 000 Ft-ot is meg lehet keresni, a rengeteg  emberrel való megismerkedésről és így a kapcsolati tőkéről nem is beszélve.
De az út rögös a trendi frizurák és menő szalonok világáig.  A szakma túltelített, és az indulás sem egyszerű.

Számít a kreativitás, a művészi érzék, de ezen utóbbi nélkül is lehet megfelelő szorgalommal sikereket elérni. Fontos, hogy a leendő fodrászok már a tanulóévek alatt kezdjék a vendégkört kiépíteni, mert a szakmunkás vizsga letételével ez már egy alapot nyújt a későbbi elhelyezkedésre.
Az alábbi interjú Kálló Veronikával készült, ami hátteret adhat a döntéshez, ha esetleg azon tűnődik valaki, hogy belevágjon a fodrász karrierbe.

 – Hol tanultál, és mikor végeztél?

– 2012 májusában vizsgáztam, a Clips Nemzetközi Fodrász Akadémiára jártam, de utána bejártam még továbbképzésre is.

 – Hol dolgozol most?

– A Toni & Guy Budapest szalonjában.

Mindig is fodrász szerettél volna lenni?

– Nem igazán. Azt tudtam, hogy kreatív szakmára van szűkségem, ahol alkothatok, megnyilvánulhatok nap mint nap és a fodrászat ilyen. Ráadásul egész életemben magamnak vágtam a hajam, ezért sokszor felmerült bennem, hogy jó lenne megtanulni szakszerűen levágni.

– Mi tetszett meg igazán a fodrászatban?

– A hajvágás geometriája nagyon érdekelt, eleinte nem tudtam elképzelni hogyan esik majd a haj ha ilyen-olyan szögben emelem ki és vágom le, izgalmas volt kitapasztalni és rájönni a fortélyokra.

– Mi alapján választottad a sulit?

– Igazából a Clips volt az első, amit ajánlottak és szimpatikus is volt, egyrészt mert ott nemzetközileg elismert az oktatás, plusz az akadémia designja sokat dobott nálam, hisz nem mindegy milyen környezetbe tanulok, nem mellesleg 2 percre laktam tőle. Az interjú után egyértelmű volt, hogy a Clipsbe fogok járni, hisz Palotai Olivérnek, az igazgatónak, nagyon megnyerő stílusa van.

 – Mi volt a legnehezebb a Clips befejezése után? Hogy sikerült elhelyezkedned?

– Nem volt nehéz szerencsére, hisz Olivér úgy látta, hogy beleillek a Toni & Guy csapatba, ezért az alapképzés után külön órákat kaptam és hamarosan elkezdhettem dolgozni a szalonban. Igazából a félelmet leküzdeni volt kicsit nehéz, hogy elég jó leszek-e egy ilyen színvonalú szalonhoz, de szerencsére beváltam.

 – Mi volt a legjobb élményed a Clipsben? Hogy tekintesz vissza a tanulói időszakodra?

– Legjobb élmény természetesen mikor átadták a bizonyítványt és külön dicséretben is részesítettek.
A tanulói időszak elég élménydús volt, minden hajvágás előtt nagyon izgultam, de a folyamat alatt már teljes átszellemüléssel tudtam koncentrálni. Szerencsére a vendégeknek is mindig tetszett, amit csináltam és elégedetten távoztak, persze volt kivétel, de hát a hibáinkból tanulunk a legtöbbet.
A tanfolyam kezdete után két hónappal már gyönyörű egyhossz hajak léptek ki a Clips ajtaján és ezt követően hónapról hónapra egyre jobb frizurák, szóval egy élmény volt szerintem mindenkinek. Ha valaki megkedveli ezt a szakmát, akkor csak élvezettel tudja majd csinálni, szerencsére nincs sok elmélet, szóval nekem nagyon tetszett az egy év. Kedvenc tanáromat kiemelném, ő Császár Eszter, azóta is nagy barátságban vagyunk.

 – Van-e más végzettséged is? Ha igen, kötődik-e a divat-szépség világához? Tudod-e ezt kamatoztatni?

– Egyelőre nincs, de elsősorban a fodrászatban gondolkozom, bár sok minden érdekel.  Úgy gondolom, van még mit tanulnom a szakmában, szeretnék hangsúlyt fektetni az alkalmi frizura készítésre és a későbbiekben a festésre majd.

 – Van fodrász példaképed?

– Valójában minden fodrász, akivel valaha kapcsolatba kerültem egy példakép számomra, ami lehet pozitív ill. negatív példa. Ebben a fejlődő korszakban, úgy gondolom, hogy az a jó, ha az ember mindenfélét lát és kiszűri, amit magáénak érez. Amíg formálódik a stílusom, addig megpróbálok nyitott lenni és beszívni minél többféle módszert, figyelem a körülöttem dolgozókat és interneten is szoktam böngészgetni.

 – Honnan szoktál tájékozódni, inspirálódni?

– Kedvenceim természetesen a Tonis vágások, stylingolások, szerencsére nagyon sok anyag található az interneten, ezért főleg ezekre szoktam rákeresni.

Toni & Guy Budapest, fodrász fazonok

– Mi számodra a legnagyobb kihívás a szakmában?

– Még friss vagyok a szakmában és teljes erőbedobással tudom csinálni, emellett egyre több visszajáró vendégem van, ezért úgy érzem, hogy jól teljesítek. Szeretném bővíteni a tudásom, mint már említettem alkalmi frizura terén, viszont nem vagyok elég merész, szóval ez egy kihívás lesz számomra.

 – 5 év múlva hol látod magad?

– Nem tervezek ennyire előre, mert nem lehet, de megpróbálom elképzelni a kedvedért…
Úgy érzem, hogy van érzékem a szakmához, ezért remélem, hogy egy karakteres színfolt leszek a Toni & Guy szalonba sok visszatérő vendéggel, akik mind hajszínben és formában egyedi szolgáltatást kapnak majd, és ha megújulásra vágynak, abban sem lesz hiány!

– Hogy írnád le a szakmájában sikeres fodrászt?

– Ha valaki igazán sikeres szeretne lenni a szakmában, akkor a tehetség elengedhetetlen. Nem elég megtanulni a technikát, érezni kell a hajat, kell egyfajta stílusérzék, hogy megállapítsd mi áll jól a vendégnek és tudja-e majd viselni…
A másik elengedhetetlen az, hogyan kommunikálsz a vendéggel, mennyire érzi jól magát, hogyan áll fel a székből, milyen gondolatokkal – rajtad múlik, hogy visszatér-e.

– Mi volt a leghasznosabb dolog amit a Clipsben tanultál meg?

– Megmutatták az utat, hogyan lehetek jó szakember elegendő magabiztossággal.
Nagyon fontos a szakma elején, hogy a vendég ne lássa, ha valamiben nem vagyunk magabiztosak. Hinnünk kell magunkban, hisz a fodrász a szakember, nem a vendég, viszont tudni kell érthetően kommunikálni az elképzeléseinket és megtalálni a közös hangot.
Szeretném hozzátenni, hogy a legtöbbet Császár Eszter oktatómtól tanulhattam. Az alapképzés elvégzése után, ő mutatta meg hogyan játszhatunk az ollóval, milyen technikák léteznek. Emlékszem ámulattal néztem miközben dolgozott, az olló és a keze egybeolvadt! Ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon az ő csoportjába kerülni!

 – Nagyon köszönöm a beszélgetést!

György Flóra

*****

A témáról másutt:

“Egy fodrász élete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük