Friss, ropogós receptes könyv – nyálcsorgatós ajánlatok

Friss, ropogós receptes könyv

Sütemény egy recept-könyvből
Sütemény egy recept-könyvből

Kézről-kézre, konyhából konyhába jár a friss, ropogós, még Kézről-kézre, konyhából konyhába jár a friss, ropogós, még nyomda szagú könyv. Antall Ildikó recept gyűjteménye a Komótos lakomák címet viseli. Alcímként ez a sor áll a címlapon: Természetes ízek a régi időkből. Aki belelapoz és megnézi a guszta képeket, olvassa a sorokat, garantáltan kedvet kap a főzéshez.

Komótos lakomák

A Komótos lakomák a címe alapján kicsit talán kilóg abból a sorból, amelyik az egyszerűen, gyorsan elkészíthető, reform vagy trendi konyha ízeit kínálja, felsorakoztatva a pusholás, a dekantálás, a szuvidolás és hasonló, korábban sosem hallott eljárásokat.

– Mi az újdonság ebben a receptgyűjteményben? – kérdezem a kötet szerkesztőjét.
– Bár a receptek zöme az 1940-es évek előtti időkből származik, mégis újdonság, hogy egy kötetbe szerkesztettük az említett korszak különböző társadalmi rétegeinek összegyűjtött ételleírásait, külön-külön fejezetben a korabeli arisztokrácia, a feltörekvő polgárság és a parasztság konyháinak hagyományaival. Újdonság talán az is, bár régi igényre emlékeztet, hogy a tányérokra csalt korszakot is megpróbálja kicsit megidézni, egy-egy anekdotával, megsárgult régi fotókkal, gasztronómia-történeti leírásokkal.

– Nem tartasz attól, hogy a régi receptek hozzávalói elriasztják az olvasót attól, hogy a főzéssel is megpróbálkozzanak?
– Azért nem, mert a receptekben szereplő minden alapanyag könnyen beszerezhető. De azért is érdemes kipróbálni a recepteket, mert mindegyik csakis természetes alapanyagokat tartalmaz – épp ettől korszerű is.

Libacomb a recept könyvből

– Belelapozva nemcsak újdonságokat láthatunk, néhány igazán közismert étel, sütemény nevével is találkozhatunk…
– A receptek egy része valóban a nagy klasszikusok közül való, ám szerzőtársaimmal igyekeztünk mindegyiknek az eredeti, vagy ahhoz talán legközelebbi leírását összegyűjteni. De a többség olyan étel, amelyek eddig egyetlen szakácskönyvben sem jelentek meg, de receptjük fennmaradt, például a sellyei Draskovich grófi kastély egykori konyhalányának feljegyzéséből, vagy hosszú évtizedeken át elhagyott padlásokon hányódó újságok kivágásaiból. S mielőtt megkérdeznéd, miért éppen Komótos lakomák lett a gyűjtemény címe: nem titkolt szándékunk az volt, hogy kedvet hozzunk az étkezéshez; ahhoz a fogyasztáshoz, ami nem időt spóroló üzemanyag-felvételt jelent rohanás közben, hanem megadja a módját egy-egy fogás elkészítésének, és az étkek kényelmes, ízlelgetős elköltéséhez hoz kedvet.

– Már csak egy kérdésem lenne: ha – mint tudjuk, – kereskedelmi forgalomba nem került, hogyan és milyen árért lehet ehhez az egyedülálló könyvhöz hozzájutni?
– Nagyon egyszerűen. A komotos.lakoma[kukac]gmail[pont]com emailre elküldi valaki az igényét, a megadott címre kiszállítják a könyvet, amiért a megrendelő az átvételkor fizeti ki a 2500 (2499) forintot.

*****

Aki kíváncsi egy, a könyvből származó receptre, az itt, az Étterem Pécs webszájt Receptek aloldalán, a sorrendben másodikként előbukkanó Klasszikus bárányborda receptjét lelheti meg. Már csak meg kell főznie 🙂
Receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük