Kárpitos – bútorokkal suttogó

Kárpitos bútor

Kárpitozás művészi fokon

Biztosan ismerik a filmet, melyben a főszereplő (Kevin Costner) lovakat gyógyít. A terápiába beletartozik az is, hogy beszélget a lovakkal, a fülükbe suttog. Nos, én egy budapesti kárpitos műhelyében tanúja voltam egy ilyen suttogásnak, csak ott nem „lódoktor”, hanem kárpitos mester mormolt, és nem paripa volt a páciens, hanem egy bőrbútor. Mivel éppen a mi családi bőrkanapénk állt a kárpitozás központjában, és a kárpitosmester éppen „vele társalgott”, rögtön elszállt az összes kétségem. Tudtam, hogy megtaláltam a budapesti kárpitosmesterek egyik legjobbját, hiszen mi is kommunikálunk, értünk szobanövényeink, autónk, a televíziónk „nyelvén”… Aki a bútorral „beszélget-suttog”, csak jó bútoros szakember lehet!

Országomat egy kárpitosmesterért!

Nem véletlen, hogy egy jó kárpitosért a világ végére elmegyünk – a minőségi kárpitozás a bőrbútor hamvaiból való feltámasztása! Mindenkinek van kedvenc pihenő alkalmatossága, mely célszerűsége és/vagy stílusa miatt A Nagy Kedvenc. És mindenkinek van legalább egy olyan bútordarabja, melyhez erős érzelmi szálak kötik. Családi hagyaték… az első bútor az első közös otthonban… ezt a nagyiéktól kaptuk…

Bőrbútor felújítás előtt
Bőrbútor felújítás után

Az sem mellékes, hogy a bútorfelújítás, bútor kárpitozás befektetés. Az újonnan vásárolt kanapé, ülőgarnitúra, függetlenül attól, hogy az üzletben kipróbáltuk, mindig lutri kicsit. Csak többnapos használat után vonhatunk le reális következtetést: bevált-e a bútor vagy sem. Szemben a jól megszokott ülő- és fekvőalkalmatossággal, melyre lehet hogy csak némi bútor renoválás, és új bőrkárpit kell, hogy újjászülessen.

Szemétre vele? Kizárt!

A minőségi kárpitozott bőrbútor hihetetlenül sokáig ellenáll az évtizedeknek, évszázadoknak, de az idő vasfoga, még ha lassan is, de előbb-utóbb elmorzsolja a bőrborítást, elcsócsálja a szegecseket, rugókat. Elropogtatja az epedát, a szalma- vagy ilyen-olyan tölteléket.
Lássuk be, egy agonizáló bőrbútor nem csak esztétikailag kifogásolható: ki merné nyugodtan belevetni magát egy rozoga fotelbe?
Előbb-utóbb eljön az ideje annak, hogy eltöprengjünk: lomtalanításkor megválunk a szeretett bútortól, vagy keresünk egy kárpitos szakembert, akinek a bőrbútor javítás nem csak a munkája, hanem a hivatása.

A jó kárpitos igazi mágus!

A bútorkárpitos – lássuk be – nem divatszakma. Szerencsére azonban Budapest kárpitos mesterek terén nem szűkölködik. De milyen a jó kárpitos? Szerintem olyan kreatív szakember, aki már-már iparművész, vagy éppen az.
Bútor-sztájliszt, történész, dekoratőr és pszichológus is, aki szakmailag kiemelkedő tudással bír.
Emellett a jó kárpitos önzetlen is: beleadja szívét-lelkét a bútorba. A jó kárpitos meglátja a csodát a kopott, repedezett, szakadt, szemétdombra szánt bőrbútor viharvert, karcos, keménnyé merevedett bőre mögött is.
Aranykeze van, akinek zene a varrógép hangja, a felújításra szánt bútor és az új bőrborítás úgy simul a keze alá, mint a doromboló macska. Nem esik zavarba bútorkárpitozás közben, legyen a felújítandó bútor klasszikus vagy modern, antik, stíl bútor, kanapé, heverő, franciaágy, ülőgarnitúra, szék, fotel, puff…
És amikor a bőrbútor javítás, restaurálás zárómozzanataként egy utolsó simítással útjára engedi a kész művet, az ügyfelek csillogó szemekkel szállítják haza régi-új, hőn szeretett, újjászületett bútorukat.
Ja és tudok egy nagyon jó mesterről:
Kárpitos bútorok, kárpitozás, bőrbútor javítás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük