Szociális ellátás: évfordulók és forduló évek

Szociális ellátás és a Szoceg

Szociális ellátás Baranyában | A SZOCEG és Kocsis József sokat tettBő fél évtizede, hogy berobbant a baranyai szociális ellátásba a Szoceg Nonprofit Kft., mára e terület egyik meghatározója, jelenleg a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója.
Elsőként a megyei önkormányzattól vette át egy civil szervezet, az akkor még közhasznú társaság, 2006 végén, a szederkényi és a komló-mecsekjánosi bentlakásos otthonokat, majd a Tolna megyei mázai következett. Ezzel párhuzamosan építették ellátó-hálózatukat.
Az indulás némileg korábbra datálódik: napra pontosan 2002. március 26-án döntött úgy a Baranya megyei közgyűlés, az akkori elnök, dr. Kékes Ferenc kezdeményezésére, hogy Kocsis Józsefet nevezi ki a szederkényi időskorúak otthona vezetőjének. Ezzel mintegy előkészítették a következő közgyűlési elnök, dr. Hargitai János jegyezte 2006-os átadás-átvételt. Éppen időben, hiszen felvetődött, hogy az önkormányzatok végleg bezárják ezeket az otthonokat.
Kékes Ferenc azt mondja: annak idején óvták attól, hogy egy fiatalemberre – Kocsis József most 40 éves – bízzanak ilyen súlyú feladatot. Az idő őt igazolta; a Szoceg – a tulajdonos-ügyvezető Kocsis József  – mára nem csupán Baranya egyik legnagyobb foglalkoztatójává, hanem a szociális ellátás meghatározó szereplőjévé vált. S miután az állam egyre inkább kivonul erről a területről, a súlya, ezzel együtt a felelőssége is nő. Ahhoz viszont, hogy az emberek megfelelő ellátásban részesüljenek, nem csupán a csillagok együttállása kell, fogalmaz Kékes Ferenc. Szükség van elkötelezettségre, tisztességre, hitre, nem utolsó sorban szakmai tudásra és szervezési képességekre.

Kocsis József, Szoceg - nem csak szövegel, tesz a szociális ellátásért.

Nem csak szövegel! – Kocsis József, SZOCEG

Ha néhány szikár, de friss adatot nézünk: a Szoceg  Baranyában és Tolnában a szolgáltatásaival több, mint százhúsz településen van jelen, az időseknek hét bentlakásos intézményt, tíz klubot működtet. Az idősek otthonaiban 408-an, a fogyatékosok mázai otthonában 55-en élnek. Az idősek klubjainak szolgáltatásait 509-en veszik igénybe. A házi gondozásban 1760-an, a szociális étkeztetésben 3750-en részesülnek, a házi segélyhívót 350 lakásba kapcsolták be.
A felszínes átlag szerint, mindent összevéve, az utóbbi három évben, 35 százalékkal vállalnak többet. Mindezt úgy, hogy az állami normatíva már 2009-ben sem fedezte a költségeket, még a bentlakásos otthonok és az étkeztetés ráfordításait sem. A többi szolgáltatás pedig eleve ingyenes.
A rést pályázatokkal, egyéb vállalkozás-bevonásokkal töltik ki. Hogy milyen szinten, azt Fülöp Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárságának kabinetfőnöke tavaly késő ősszel fogalmazta meg, a szederkényi otthon létesítésének 60. évfordulóján. Köszöntőjében arról beszélt, hogy az élhető és szeretetteljes hangulat, amit ott talált, az otthonban és Szederkényben, nem mindenütt lelhető fel.
Magyarországon ma megközelítőleg ötvenezer ember él idősotthonok falai között.

B. Z.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük