Tiszta levegőt a pécsieknek is!

Rákkutatás: használ-e a pécsi levegő?

Tiszta levegőt!Olvasom a hírt, mely szerint a WHO, azaz az egészségügyi világszervezet rákkutató központja mostantól  rákkeltőként tartja számon a rossz levegőt! őszintén szólva nem nagyon értem, hogy ez a felismerés miért tartott ilyen sokáig a modern orvostudomány részéről, hiszen a városi benzingőzben a tüdejét kiköpő kerékpáros, a szmogban fuldokló, köhögő városlakó ezt tapasztalatból tudta eddig is.

És akkor a kemoterápián átesett sok ezer tüdőrákos beteg tapasztalatáról sem beszéltünk még, akik szintén megmondhatták volna már évtizedekkel ezelőtt, hogy a mocskos, felelőtlenül beszennyezett levegő “hétszenség, hogy betesz az egészségnek”!

E sorokat történetesen az ország legszennyezettebb levegőjű városában vetem bájtokra, és ezt megtettem már a témában már akkor is, amikor még Pécs nem volt a legmocskosabb levegőjű város Magyarországon.
Legkevesebb egy évtizede közszájon forgó felismerés, hogy a Mecsek légjáratait beépítő lendület szörnyű károkat okoz, de ez nem igazán borzolta a kedélyeket.
Hogyan is borzolta volna, mikor a beépítés haszonélvezője a város legbefolyásosabb rétege volt, a vagyonos polgár, az élvonalbeli értelmiségi, a politika tűzénél melegedő vállalkozó, vagyis azok, akik a döntéseket hozzák vagy befolyásolják legalább, sőt védelmezik foggal-körömmel-joggal és ha kell, megmagyarázzák…

A rák és a rossz levegő összefüggéséről kár volna vitába szállnunk, a WHO most kimondta, leírta, amit egyébként eddig is tudtunk.

Pécsett 2014-ben program indul, amelynek során újra fásítják az erdőt (!) , hátha helyreáll a természet felborított rendje.
Jövőre választási év lesz, ne csodálkozzunk, hogy erdeinkbe fát is ígérnek a regnáló hatalom emberei.
Szóval 2014 piszkosul jó, rákmentes év lesz Magyarországon és Pécsett, harmatos, tiszta levegővel!

***

Kapcsolódó archív blog bejegyzés:

> Mondok hideget, meleget

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük