Új pécsi ivókút: minőségrombolás a kultúra városában

Zsolnay ivókút, Pécs

A képen egy olyan ivókút látható, amelyen Zsolnay embléma hirdeti: jól megtervezett küllemű, vélhetően minőségi összetevőkből létrehozott anyagú ivókútból olthatja szomját a pécsi járókelő, a történelmi és művészeti értékekkel bíró várost, Európa egykori Kulturális Fővárosát felkereső turista.
Elvégre ez a település itt, a Mecsek lábánál ma is büszkén hirdeti, ez itt a kultúra városa.

A Rókus sétány ivókútja

Az egykori Szlíven Áruház mögött, a Rókus sétányon is ilyen kút állt a szomjasok rendelkezésére, majd hiányát egy tábla magyarázta, mely szerint műszaki okok miatt ideiglenesen másutt oltsa szomját aki nem bírja ki az augusztusi hőséget a Zsolnay ivókút hűs vize nélkül.

Ám a minap, pótlandó a hiányt, új ivókút-szerűséget helyeztek a régi helyére. Mutatom, hogy milyen állt itt is – a baloldali, amely egy utcával arrébb máig működik – és a jobboldali, az új, amelyet inkább itatónak, mint ivókútnak mondanék:

Ivókút és itató kút.
Ön szerint melyik illik a kultúra városához?

Szóval itt ez a”gyönyörű” fém-izé a Zsolnay helyett, s az ember annak örül csak, hogy nem fröccsöntő kisiparossal alkottattak “városszépészeti objektumot”. Bár nyilván még olcsóbban jött volna ki a város tereiért felelős csapat.

Vajon mi történt a régi kúttal?

Magyarország egyik legjobban bekamerázott városában vagyunk, a fém-izétől körülbelül 20 méterre található a sétányt pásztázó kamera.
Vajon mi látszott rajta? Galamb alatt roskadt össze vagy mi történt? Esetleg rongálás áldozata lett? Mit tudunk a tettesről, be lehet-e hajtani rajta a kárt?

De a leglényegesebb kérdés: lesz-e még itt rendes ivókút vagy a többi Zsolnay márkajelű is eltűnik? Miképpen a közeli gyakorló általános iskola elől is végképp eltűnt az ott megszokott.

***

Ivókút vita

A Facebookon vita bontakozott ki és új tartalmak is terítékre kerültek a város “szépségét” illetően:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük