Zalátán is összejöttek az elszármazottak

Elszármazottak találkozója - jelvény

Kedves divatnak tekinthetjük, hogy egy-egy település alkalmat teremt a találkozásra azok számára, akik ilyen-olyan okból elhagyták a falut, a várost, ahol éltek – tipikusan ott születtek, felnőttek – és azok számára, akik otthon maradtak.
Ilyenkor gyakorta előbuknak a szemekből a könnyek és forró ölelések pecsételik meg a régi barátságokat és ismertségeket.
Hát te semmit se öregedtél! Jaj, emlékszel még rám? Huh, hogy is hívnak téged? Rendszerint ilyen és ehhez hasonló szavak záporoznak a régen szívott levegőben.

Zaláta, a Baranya déli csücskében megbújó, ormánsági falucska 2018 június 23-án tartotta meg az elszármazottak és a helyben maradók találkozóját.

A Zalátáról elszármazottak vadételeket kaptak
A Zalátáról elszármazottak bőséges ellátást kaptak

Amit a Dráva ártere ad, abból falatozhattak, akik eljöttek az ország és a világ számtalan sarkából. A szarvas- és a vaddisznó pörkölt mellett a szelídebb természetű népek bárányból készült ételt is választhattak.

A köszöntő beszédek, a baráti beszélgetések mellett egy megemlékezésre is sor került. Hekler Tibor polgármester úr méltató szavai avatták a község egykori tanító házaspárjának emléktábláját.

Kapes Ottó és Kapes Ottóné (Haris Klára) emléktábláját avatták
Kapes Ottó és Kapes Ottóné (Haris Klára) emléktáblája

Jómagam, egykori lánykérő minőségemben nézelődtem az egykor, vagyis negyvenkét éve megkért lány oldalán.
Természetesen a falu hírességét adó, kívül-belül nagyon szépen rendbe hozott református templomban is körbenéztünk.
A hírnév alapja az ország legrégebbi, kézzel fára festett mennyezete.

A zalátai templom híres belső tere a festett mennyezettel.
Orgona és festett mennyezet.

 

Ám titkos dolgokra is fény derül, ha az ember figyelmesen szemlélődik.
Aki a templom körül nézelődve érdeklődő embernek látszik, azzal a harangozás felelőse szóba áll és talán elmondja neki is, Zalátai harangozóhogy egy alapos vihar villámokat is szórt és egy ilyen Dráva felől jött villám belevágott a templomi elektronikába, és tönkretette az elektromos harangozó gépet. Így most bio-energiával kell harangozni délben.

És talán ez itt az érdekes: a harangozó ember, aki a református templom harangköteleit delente társadalmi munkában meghúzza – katolikus.

Akik összejöttek ezen a szép napon Zalátán, nyilván mindenféle felekezet tagjaitól ateistáig terjedő skálán elhelyezhetők, de ezen a napon nem ez volt a fontos!

Ám némi szomorúság is a jelen voltak közé ékelődött: az egykor virágzó település sorsát megpecsételni látszik a vasút és az iskola elveszítése. A község megtartó képessége megroggyant, az egykor majd’ ezer főről a háromszáz lélek alá süllyedés ezt bizonyítja.
De akik maradtak, szépen rendben tartják a falut, szép közösségi házat tartanak fent korszerű számítástechnikával. Itt nem tűnt el kézen-közön az uniós támogatás.

***

Korábban írtam, érintve Zalátát: A vajszlói édes dinnye

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük