Outplacement – gondoskodó elbocsátás

Outplacement – gondoskodó elbocsátás

A munkaerő megbecsülése: outplacement, vagyis gondoskodó elbocsátásA munkaerővel való pazarló és durva (el)bánás számtalan példájával találkozhattunk az utóbbi évek Magyarországán.
S nem csak a kizsigerelt, szó szerint csak az élelemért gürcölő rabszolgákra gondolhatunk a tanyavilág rejtett zúgaiban, s nem csak a betegszabadságtól indirekt módon eltiltott, vagyis az elbocsátás rémét kilátásba helyező munkáltató fogságában vergődő munkavállalókra.
Hanem ide sorolhatjuk a kifizetetlen túlórák sokaságának terhe alatt görnyedőket vagy akár az indoklás nélkül elbocsátható állami alkalmazottakat is.
Vagyis az (el)bánás a társadalom teljességében érvényesült.
Azonban ugyanezen években gyökeret vert hazánkban egy egészen másfajta munkakultúra is, melynek egyik jellemző vonása az outplacement, vagyis a gondoskodó elbocsátás.

A munkaerő piacról

Ellentétben a közvélekedéssel, igenis vannak olyan cégek, vállalkozások, amelyek nehéz helyzetekben is “embernek tartják” a munkavállalót, s ha rákényszerülnek a létszámleépítésre, akkor olyan, még nem széles körben elterjedt szolgáltatást is igénybe vesznek, mint az outplacement.
Az Aarenson Consulting, az egyik meghatározó munkaerő piaci szereplő így fogalmazza meg a cégeknek nyújtott outplacement szolgáltatás lényegét:

“Az általunk nyújtott díjmentes outplacement szolgáltatás segít abban, hogy a leépítésből származó negatív hatásokat enyhítsük, valamint az elbocsátott dolgozók könnyebben találjanak új, számukra megfelelő munkahelyet.
Cégünk segít Önnek, mint munkáltatónak felkészülni az elbocsájtással járó beszélgetésekre, segít kialakítani a cég hivatalos kommunikációját a munkavállalók felé. Az elbocsátott munkatársaknak tájékoztatást nyújtunk a munkaerő piaci lehetőségekről, tanácsadást, igény esetén tréninget szervezünk az álláskeresési, önéletrajz írási technikák elsajátításának érdekében, valamint cégünk közvetlenül részt vesz a munkavállalók elhelyezésében is.”

Mindez azt jelenti, hogy a társadalmi, emberi felelősségvállalás olyan szintre érkezett a magyar munkaerő piac egyes szegmenseiben, hogy erre már szakmai cégek komoly projekteket tudnak kínálni!
Persze azt is látjuk, hogy a szűkítő jelzőknek – egyes szegmens – nagyon is jelentősége van, mert ez a fajta hozzáállás a munkaerőhöz – hogyan is mondjam finoman – ma még Magyarországon nem általános!

Az Aarenson Consultingról:

A munkaerőpiacról:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük