Buli van. Sofőrszolgálat, Uber, taxi és egyebek

A Sofőröm Sofőrszolgálat hatóköreMicsoda buli – hallik a fülünkben a régi nóta. És valóban, ma, péntek lévén harsogni fog Budapesten a bulinegyed. Sőt holnap, szombaton is. Lesznek, akik tömegközlekedési eszközzel, lesznek, akik taxival érkeznek, lesznek, akik a saját autójukkal, amelyhez később egy sofőrszolgálattól rendelnek sofőrt. Sőt lesznek, akik vidékről bumliznak fel telekocsival a zene, a tánc és a jóféle pia kedvéért. Ebben a hőségben mondjuk a jég lesz a sláger, persze dupla whiskyvel.

Verik a taxisok az ubereseket

Na, de a piát hagyjuk a pincérekre és maradjunk kicsit a személyszállításnál.
Ha Budapest francia város volna, akkor a bulizók ma aligha utaznának Uberrel a találkozóhelyükre, mert Párizsban és más francia városokban a sofőrök épségének érdekében (!) az Uber beszüntette a működését.
Ezt a működést egyébként “közösségi utazásmegosztó” tevékenységként jegyzi a hivatalos nyelvezet. De mint Európa-szerte tapasztalható, nem csak az utazást, hanem a személyszállítás szereplőit is megosztja az Uber, olynyira, hogy a sofőrök testi épsége is veszélybe került, vagyis magyarán szólva verik őket a francia taxisok!
Franciaországban egyébként a tiltakozás más formáit is bevetették a személyszállítás felpaprikázott kockás szereplői, például útlezárásokkal hívták fel a figyelmet arra, hogy az adózási szabályokat kikerülő személyfuvarozás sofőrjeit és autóit nem tűrik el.
A mai buli napon a magyar ubereseknek sem lesz egyszerű egy-egy fuvar Budapest belvárosában, hiszen a NAV erős érzelmekkel viseltet az adóbevételek iránt és rászállt az uberesekre.

Taxis és uberes között az a mérhetetlen különbség, hogy a taxisnak nagyon komoly szabályok írják elő, hogy milyen járgánnyal űzheti az ipart, milyen feltételeknek kell eleget tennie – ebben a melegben például az előírt légkondi kifejezetten utasbarát szolgáltatás -, miközben az uberesre szinte semmilyen teher és kötelezettség nem hárul.

Ihat, mert kimenti a sofőrszolgálat

Ittasan nem csak a súlyos büntetések elkerülése miatt nem célszerű autót vezetni! Hanem a saját és mások testi épségének, az életének a megmentése miatt sem.
Ám mégis akadhatnak olyan várt vagy nem várt pillanatok, amikor inni kell.
Hogyhogy KELL – kérdezhetné most Ön.
Azért, mert a mi kulturkörünkben iszik a nép rendesen. Olyan rendesen, hogy az már rendetlennek számít! Egész egyszerűen rosszul vagyunk szocializálva.
De nincs semmi baj, mert most már – legalábbis Budapesten – ihatunk!

Elvégre ezért találták ki a sofőrszolgálatot.

Sofőrszolgálat

Szóval ma este buli és szesz lesz. Lesznek olyanok, akik a saját autójukkal érkeznek és azzal is szeretnének majd hazatérni – ámde ittas állapotban, vagy finomabban szólva alkoholos befolyás alatt élet- és jogosítványveszélyes önfuvar lenne az ilyesmi.
Tehát sofőrszolgálatot hív az illető.
Ilyenkor a helyszínre érkező sofőrszolgálati sofőr fogja az illetőt, mármint az úrvezetőt, haza, illetve a kívánt célállomásra szállítani.
Ha tanulmányozzuk a sofőrszolgálat tarifáit, arra juthatunk, hogy azok bizony nem annyira testesek, mint ha rendőri közbeavatkozásra kerülne sor.
Sofőröm Sofőrszolgálat árai

Forrás: Sofőröm Sofőrszolgálat árak, tarifák

Autóbérlés Budapesten

Persze lesz, aki bérelt autóval jön-megy a szórakozóhelyek között, hiszen a messziről, például a repülővel érkező bőven válogathat az autókölcsönzők között. De ő is nyugodtan rendelhet sofőrszolgálatost, ha a jogosítványát (és mások testi épségét és anyagi javait) félti.
Bérautók

Szóval ma, holnap és holnapután, sőt mondhatnánk úgy is, minden nap buli lesz Budapesten és az éjszaka során felsorakoznak a bulizók és a személyszállítás csapatai is. Hajrá!

***

Még egy kis Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük