Az Internet tolvajai – mindent szétlopnak

Lopott webes tartalmak

Az Internet tolvajai - mindent szétlopnakInternet 2009

Lopnak! Mindent ellopnak, ami a kezük ügyébe kerül. Persze nem csak a nemzetközi internetes maffia lop – bankszámla számot, e-mail címet, ftp hozzáférést – hanem kisstílű kisvállalkozók is. Mintha az volna a friss jelszó: Ha nincs benned kreativitás – lopj!

A legújabb divat szerint “leleményes” magánzók, vállalkozások egy (jellemzően blog -) gyűjtőhelyet hoznak létre, és az RSS csatornákon át, engedély nélkül, több tucat, sőt több száz webegységből kilopják a tartalmakat, majd ezek mellé hirdetéseket tesznek.

A (meglopott sok száz szerző miatt) gyakran frissülő oldal előkelő PageRank értékre tesz szert, és a keresőkben megelőzi azokat az oldalakat, amelyeken élősködik.

Mások munkájából, mások kreativitásából szerezni munka nélkül jövedelmet – manapság ez a divatos, ez az elegáns. Meglepetésemre jónevűnek gondolt emberek és cégek is ezt teszik, egyre gyarapodó számban, folyamatosan.

Az RSS nem oldja a Copyright jelét!
Továbbá a lopás ténye nem mentesíti a lapgazdát a törvényi előírások alól, vagyis a honlapról ki kellene derülnie pl. a tulajdonosnak. Ha másért nem, hát azért, hogy ellenőrizni lehessen: vajon a mások munkáján beszedett reklámpénz után befizeti-e a kedves tolvaj az adót?!

Miért pont az Interneten volna másképp: a kreatív munkától majd itt is elmegy a kedved.

***

Korábban a témáról (ahol hozzá is szólhat):
Már a tolvajt is meglopják az Interneten

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük