Gyöngyszemek: SWAROVSKI kontra PRECIOSA

Gyöngyös írás

cseh gyöngyök - preciosa gyöngySokan megfordulnak üzletünkben, akik kizárólag első osztályú, minőségi kristályokat, csiszolt gyöngyöket  keresnek. Ebben az esetben természetesen csak Swarovski illetve Preciosa alapanyagot ajánlunk, annak ellenére, hogy egyik sem az olcsó kategóriába tartozik.
De mégis, mi a különbség a kettő között?
Röviden: hajszálnyi.
Hosszabban: a Swarovski Brand (márka név) az utóbbi évtizedekben dollár százmilliókat költött marketingre, tudatosítva a vásárlókban, hogy csakis ez az igazi “életérzés”, akkor is, ha igen borsos az ára.
És ne felejtsük: a cseh Preciosa állami tulajdonban volt az akkori Csehszlovákiában. Majd felosztották a hatalmas gyárat és privát tulajdonosok követték egymást. Adták-vették, s nem alakulhatott ki igazi “márka építés”. A több mint 300 éves Preciosa vállalat, és a szintén az egykor Csehországban alapított családi cég, a Swarovski  a mai napig a kristály csiszolás magasiskoláját képviselik.

Csiszolt kristályok, strasszkövek

Amit érdemes tudni: a csiszolt kristályok és strasszkövek ólomkristályból vagy üvegből készülnek, olvasztott állapotban, majd megszilárdulva csiszolásukkal a valódi drágakövek hatását kívánják elérni.
Tulajdonképpen szó szerint szemfényvesztésről van szó. Ugyanis minél több csiszolás van egy kövön, annál erősebben töri a fényt, annál fényesebb és ragyogóbb. Ez egyszerű fizika, a fény visszaverődés/elnyelés fizikája. Nos, az olvasztott üvegből készült csiszolt gyöngyök kevésbé szépen ragyognak, mint az ólomkristályból készültek.

A titok: két sliff. Lefordítom: sliff = lapra csiszolás.
A Swarovski kristályok 14 lapra, a Preciosa kristályok 12 lapra csiszoltak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Preciosa kristályok általában 10-20 százalékkal olcsóbbak. Pedig csupán két csiszolás “hiányzik”. És még egy tény: a Preciosa kövek kb. 2%-al kevesebb ólmot  tartalmazó ólomkristályból készülnek. Az ólom tartalom pedig a csillogást befolyásoló fontos tényező.
Melyiket válasszuk? Ízlés és persze pénztárca függő.
Swarovski köveket azoknak ajánljuk, akik néhány, egyedi ékszert készítenek.
Preciosa kövek csodásan csillognak ruhán vagy akár cipőn, dísztárgyon. Ha ugyanis mennyiséget vásárolunk és nem mindegy az ár, akkor csakis Preciosa csiszolt kövek jöhetnek számításba.
Amennyiben pedig a “pénz nem számít”, vásároljunk igazi drágakövet, gyémántot. Abból egy maroknyi is elég egy (két) életre…

Schön András; Andevi Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük